Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Tελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αυθαίρετα

Tελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αυθαίρετα

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 12:33
 
UPD:12:33
EUROKINISSI /ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη 
tigoum@naftemporiki.gr
Μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων διεκδικεί το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο στον υπό διαβούλευση νόμο για την αυθαίρετη δόμηση με την ονομασία «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» έχει συμπεριλάβει ρύθμιση για απόδοση στην Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης της αξίας του 15% του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στόχος της νέας νομοθετικής παρέμβασης -5η στη σειρά μετά το 2010- είναι η καταγραφή των αυθαιρέτων, ενώ, όπως τονίστηκε, όποιος δεν προσέλθει στη ρύθμιση, εφόσον γίνει καταγγελία, θα πληρώσει πολύ περισσότερο καθώς τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε πως ο ισχύων νόμος 4178/13 περί αυθαιρέτων (όπως και οι υπόλοιποι που προηγήθηκαν) απέτυχε στο να καταγράψει την αυθαιρεσία, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του υπουργείου ακόμα και τώρα να μη διαθέτουν ασφαλή εκτίμηση για το πόσες είναι οι αυθαίρετες οικοδομές. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζει κανείς την έκταση του προβλήματος. Αυτό που ελέχθη είναι πως το 1 εκατ. αυθαιρεσίες που έχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί, αποφέροντας στα ταμεία του κράτους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, μπορεί να αντιστοιχούν στο 10% έως και το 50% των συνολικών αυθαιρεσιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.
Πάντως, γεγονός είναι ότι με τις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου στενεύει ο κλοιός για αυτούς που έχουν αυθαιρεσίες σε κτήριά τους, καθώς μεταξύ άλλων επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου θα είναι αναγκαία η βεβαίωση περί μη αυθαιρεσιών π.χ. στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς ή στα επαγγελματικά μισθωτικά συμβόλαια. Επίσης, θεσπίζεται η άμεση κατεδάφιση (μέσα σε διάστημα 20 ημερών) για τα αυθαίρετα που εντοπίζονται από το Παρατηρητήριο (η νέα υπηρεσία που καθιερώνεται για να παρακολουθεί τη δόμηση) κατά τη φάση της κατασκευής.
Αναφορικά με την απόδοση πόρων από την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων το σχετικό άρθρο του προτεινόμενου νόμου (35) αναφέρεται σε όσα ακίνητα δομούνται με Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), χωρίς πάντως να περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία αγοράς τίτλου από την Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης που θα αντιστοιχεί στην αξία του 15% του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης, αλλά και πότε αυτό θα ισχύσει (αν π.χ. θα συμπεριλάβει και τα δημόσια ακίνητα για τα οποία έχει καθοριστεί το τίμημα που θα καταβάλουν οι επενδυτές).
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν χθες δεν διεφάνη ότι το άρθρο αυτό έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους αρμόδιους υπουργούς.
Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο νόμο τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες αυθαίρετα είναι χαμηλότερα σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν υπαχθεί σε άλλους νόμους αλλά δεν έχουν καταβάλει το σύνολο της οικονομικής τους υποχρέωσης να αιτηθούν την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς.
Χαμηλότερα τα πρόστιμα
  • Για κύρια και μοναδική κατοικία εντός σχεδίου, με οικοδομική άδεια με υπέρβαση 50 τ.μ., έτος κατασκευής το 2005 και Τιμή Ζώνης 1.000/1.150 (νέα-παλαιά) το πρόστιμο είναι 5.175 ευρώ, ενώ με την ισχύ του νέου νόμου θα μειωθεί στις 3.000 ευρώ.
  • Για κατοικία εντός σχεδίου, με οικοδομική άδεια, υπέρβαση 100 τ.μ., έτος κατασκευής 1990 και Τ.Ζ. 1.300/1.600 ο ιδιοκτήτης σήμερα θα πληρώσει για την τακτοποίηση 11.520 ευρώ και με τον νέο νόμο εφόσον τεθεί σε ισχύ 7.020 ευρώ.
  • Για κύρια και μοναδική κατοικία, εκτός σχεδίου, χωρίς οικοδομική άδεια, υπέρβαση 80 τ.μ., έτος κατασκευής 2006, Τ.Ζ. 600/600 το σημερινό πρόστιμο είναι 9.792 ευρώ, ενώ το νέο θα διαμορφωθεί σε 5.616 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: