Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ Eurogroup: Επιταχύνετε την πρόοδο στα προαπαιτούμενα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Eurogroup: Επιταχύνετε την πρόοδο στα προαπαιτούμενα

Eurogroup: Επιταχύνετε την πρόοδο στα προαπαιτούμενα

Η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση. Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε χαρακτηρριστικά.
Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για «τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών  να επιταχύνει τις διαδικασίες».
Ανέφερε ακόμη πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν αναλύθηκαν οι λόγοι των καθυστερήσεων, αλλά το Eurogorup επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η παραμονή εντός της τροχιάς του προγράμματος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για λόγους εμπιστοσύνης που συνδέονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «ατυχή υπόθεση» και παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, εκ μέρους του ESM, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: