Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Οι εκκρεμότητες πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ και τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου που θα κρίνει τη δόση

Οι εκκρεμότητες πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ και τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου που θα κρίνει τη δόση

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
SOOC
Εκτύπωση
Επιχειρώντας να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την κρίσιμη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Η Ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει στο αυριανό EuroWorking Group έχοντας στα χέρια της το ψηφισμένο νομοσχέδιο με το σημαντικότερο μέρος των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να έχει «τελειώσει τη δουλειά». Με βάση αυτό οι δανειστές έστειλαν ήδη μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η δόση θα εκταμιευθεί αφού πρώτα θα έχουν κλείσει και τα 15 τελευταία ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης.
Ποιοι θα στελεχώσουν το νέο Υπερταμείο
Σε αυτό το κλίμα έκλεισε  και το μεγάλο «αγκάθι» της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν οι θεσμοί Ενέκριναν τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.
Πρόεδρος θα είναι ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ  -πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, ενώ δίπλα του θα είναι ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα, πρώην στέλεχος του ESM και του ΔΝΤ.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πρότεινε τον Γιώργο Σταμπουλή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Όλγα Χαρίτου, επί χρόνια στέλεχος του τραπεζικού κλάδου με ειδικότητα στα χρηματοοικονομικά  και τον Γιώργο Ταβλά, μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας.
EuroWorking Group
Ως εκ τούτου το αυριανό EuroWorking Group αναμένεται να διαπιστώσει μεν την πρόοδο, αλλά να  μην δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Εκτός απροόπτου αυτό θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρώζωνης.
Άλλωστε πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν, καθώς οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων έχει ισχύ έως τις 31 Οκτωβρίου. Εάν αυτή η ημερομηνία χαθεί, θα πρέπει  οι διαδικασίες να γίνουν και πάλι από την αρχή με τα όργανα των δανειστών και τα κοινοβούλια των χωρών να αποφασίσουν ξανά για τη διαθεσιμότητα των χρημάτων. 
Εντός χρονοδιαγράμματος
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι εκκρεμότητες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, θέτοντας το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία. Εκεί το οικονομικό επιτελείο θέλει οι υπουργοί Οικονομικών όχι μόνο να δώσουν το «πράσινο φως» για τη δόση, αλλά και να «σφραγίσουν» το εισιτήριο επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι αρχικές επιθυμίες από κυβερνητικά στελέχη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως την 1η Νοεμβρίου, θεωρήθηκαν μάλλον υπεραισιόδοξες και πλέον στόχος είναι οι επικεφαλής των θεσμών να μην κάνουν Χριστούγεννα στην Αθήνα.
Όλα τα παραπάνω και βέβαια τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του χρέους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τετάρτη στου Λουξεμβούργο, με αφορμή την πρόσκληση που δέχθηκε από τον πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: