Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο

Εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο

Εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο
Καθυστερούν οι πληρωμές αλλά και οι επιστροφές φόρων - Μπαράζ κατασχέσεων
Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο τον Αύγουστο, ενώ η Γενική Γραμματεία Εσόδων προσπαθεί πάση θυσία να ανεβάσει τα έσοδα μέσω διαρκών κατασχέσεων, καθώς οι φόροι μένουν απλήρωτοι.
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην ώρα τους 1,014 δισ. ευρώ. Συνολικά, αν προστεθούν και οι μη φορολογικές υποχρεώσεις προς το δημόσιο οι οποίες μπήκαν πλέον στον κουβά με τα ληξιπρόθεσμα, η αύξηση είναι 1,368 δισ ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τον Αύγουστο::
Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, με εξαίρεση τις μη φορολογικές κατηγορίες διαμορφώθηκε σε 7,755 δισ. ευρώ έναντι 6,741 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Συνολικά (μαζί με τις μη φορολογικές κατηγορίες) τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκα σε 8,986 δισ. ευρώ από 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Πλέον, συνολικά παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν πλέον τα 91,5 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2015 οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 82,596 δισ. ευρώ και σε αυτές προστίθενται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των 8,986 δισ. ευρώ.
Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, περισσότερα από 8 δισ. ευρώ αφορούν ΔΕΚΟ, πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι χρέη πτωχευμένων, 35,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις και 26,6 δισ. ευρώ φυσικά πρόσωπα. Από τα 82 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων έως το τέλος του 2015, η Φορολογική Διοίκηση έχει καταφέρει να εισπράξει 1,838 δισ. ευρώ στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου. Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν 1,83 δισ. ευρώ (ποσοστό 16,8%).
Να σημειωθεί ότι οι διαφοροποιήσεις από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι μικρές. Η γενική εικόνα όμως είναι αμετάβλητη. Η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –κυρίως κατασχέσεις- για έναν στους δύο φορολογούμενους στους οποίους έχει τη σχετική δυνατότητα. Τον Αύγουστο, 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% ( από 49,20% τον προηγούμενο μήνα).
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν στην ώρα τους, το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες εντοπίζεται στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τον Ιούλιο (πρώτη δόση φόρου εισοδήματος) οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 70,71% και από τα 1,147 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης πληρώθηκαν τα 811 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, υπάρχει αύξηση εισπραξιμότητας αλλά δεν υπήρχε δόση φόρου εισοδήματος. Αντίστοιχα στο ΦΠΑ η εισπραξιμότητα κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες κοντά στο 85%. Ο συνολικά οφειλόμενος (με βάση τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί) ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 1,050 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 894 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στην ώρα του ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.
Τέλος παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και στις επιστροφές ΦΠΑ από την εφορία. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δείχνουν 4.675 εκκρεμή αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ τα οποία έμειναν στο περίμενε για πάνω από 90 ημέρες και αντιστοιχούν σε 724 εκατ. ευρώ καθυστερούμενων επιστροφών.

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ για τα «φέσια» στις εφορίες


Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 19:10

UPD:20:00

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το νέο ρεκόρ των ληξιπροθέσμων πιστοποιεί, για μια ακόμη φορά, ότι όσο η οικονομία «βυθίζεται» στην ύφεση και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μένει σταθερή στη λήψη κυρίως εισπρακτικών μέτρων, τόσο οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται και η «ασφυξία» εντείνεται στην αγορά.

του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, λίγα 24ώρα πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος, οπότε και οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ φόρους, καθώς νέο ρεκόρ κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα τα «φέσια» προς τις εφορίες.
Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,368 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάσουν 8,986 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, αλλά και το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών να εκτοξευτέι στα 91,6 δισ. ευρώ.
Κι όλα αυτά ενώ οι φορολογούμενοι θα βρεθούν σε λίγες ημέρες μπροστά από τα γκισέ των Εφοριών για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ,  ενδεχομένως και τυχόν ποσά ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί, αλλά και πριν καν ξεκινήσει ο Αρμαγεδώνας του τελευταίου τριμήνου που θα πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 21 δισ. ευρώ.
Το νέο ρεκόρ των ληξιπροθέσμων πιστοποιεί, για μια ακόμη φορά, ότι όσο η οικονομία «βυθίζεται» στην ύφεση και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μένει σταθερή στη λήψη κυρίως εισπρακτικών μέτρων, τόσο οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται και η «ασφυξία» εντείνεται στην αγορά.

Αύξηση πάνω από 1 δις σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Αύγουστο 




Στα 1,368 δισ. ευρώ ανήλθαν  οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο για τον μήνα Αύγουστο

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρώτο οκτάμηνο αγγίζει το ποσό των 8.986 δις ευρώ.



Από τα ίδια στοιχεία που δημοσίευσε η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι  ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το δημόσιο μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 98 χιλιάδες περίπου (4.030.910 έναντι 4.128.962 τον Ιούλιο).


http://taxheaven.gr

http://www.fmvoice.gr/index.php/oikonomia/forologia/item/download/120_2fc7a17c83c9be001c5e636d0e135e36

Απλήρωτα έμειναν άλλα 1,368 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο τον Αύγουστο


Απλήρωτα έμειναν άλλα 1,368 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο τον Αύγουστο
Aναλυτικά στοιχεία από τη Γ.Γ.Δ.Ε.: Πάνω από 91,5 δισ. ευρώ χρωστούν στις Δ.Ο.Υ. 4.030.910 φορολογούμενοι* Στις 774.321 έφθασαν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016* Οι 79.247 έγιναν στο πρώτο οκτάμηνο του 2016.
Με ταχύτατους ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται κάθε μήνα τα "φέσια" των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, στοιχείο που καταδεικνύει ότι τα όρια αντοχής των πολιτών στα ολοένα αυξανόμενα φορολογικά βάρη έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι που έχουν απλήρωτες οφειλές προς τις Εφορίες, ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου. Τον ίδιο μήνα, έμειναν απλήρωτα άλλα 1,368 δισ. ευρώ χρέη από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. να υπερβεί τα 91,58 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις των χρεών. Αν και τον Αύγουστο, οι ρυθμοί επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης υποχώρησαν σημαντικά λόγω θερινών αδειών (μόλις 39 αποφάσεις εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα), οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 υπερέβησαν τις 79.240.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε., τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου από 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλουν έφθασε τα 91,582 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 90,428 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε μεν κατά 98.052 όμως το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. αυξήθηκε κατά 1,15 δισ. ευρώ. Ειδικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 8,98 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 82,81 σε 82,596 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα Μνημόνια κατέστρεψαν οικονομικά τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2015 και στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, με την εφαρμογή των Μνημονίων, οδήγησαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα σε υπερχρέωση και σε αδυναμία να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.
Έκρηξη κατασχέσεων

Μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που επέβαλαν οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε., δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.321. Δηλαδή, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 79.247 νέες κατασχέσεις. Τον Αύγουστο οι νέες κατασχέσεις ήταν, πάντως, μόλις 39, γεγονός που οφείλεται στις θερινές άδειες και την υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών! Ωστόσο, τα συνολικά στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα! Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πάντως, από το σύνολο των 4.030.910 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.541.970 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.321, δηλαδή στο 50,22%!
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. μέχρι το τέλος Αυγούστου:

- Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του τρέχοντος έτους έφθασαν στα 8,986 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7,775 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Αύγουστο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,368 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,034 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.
- Από τα νέα χρέη ύψους 8,986 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 1,312 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 82,596 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,838 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: