Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ Η τρόικα φεύγει με όλα τα μέτωπα να είναι ανοικτά

ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

Η τρόικα φεύγει με όλα τα μέτωπα να είναι ανοικτά

Η τρόικα φεύγει με όλα τα μέτωπα να είναι ανοικτά

Οι Θεσμοί φεύγουν, αλλά αφήνουν πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια για να παρακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να αναζητήσουν λύσεις στα ανοιχτά «μέτωπα», τα οποία δεν αφορούν σε αυτή τη φάση, την αξιολόγηση, αλλά προέκυψαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα μείνουν μερικές εβδομάδες ακόμη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της νέας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που πρέπει να συντάξει όπως προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το πλήρες κείμενο της οποίας θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.
Σήμερα, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης και ως εκ τούτου κυβέρνηση και δανειστές δίνουν νέο «ραντεβού» για τις 17 Οκτωβρίου. Πριν από την αναχώρηση τους θα υπάρξει μία τελευταία, εφ’ όλης της ύλης, συνάντηση στις 10 το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στη διάρκεια της οποίας θα «τσεκαριστούν» ποια προαπαιτούμενα έχουν προχωρήσει και ποια έχουν μείνει πίσω.
Το οικονομικό επιτελείο εμμένει στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων ως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύνταξη της έκθεσης προόδου στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Την παρακολούθηση αυτού του χρονοδιαγράμματος θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια και σε ανώτερο επίπεδο ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ.
Επίσης τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα αναζητούν μαζί με την ελληνική πλευρά, λύσεις για τις διαφορές που ανέκυψαν στα νομοσχέδια για τη φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό» χρήμα και ειδικά για τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Τετάρτης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου οι δανειστές διαρκώς ρωτούσαν λεπτομέρειες για το κυβερνητικό σχέδιο.
Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας εκτιμά ότι «παίζουν καθυστερήσεις», ενώ βλέπει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης κατάθεσης των νομοσχεδίων για το πλαστικό χρήμα και τον ακατάσχετο λογαριασμό.
Όσον αφορά στο άλλο θέμα, αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων, κάτω από το 3,5% μετά το 2018 που θα αποτελέσει και ένα «σήμα» για μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, οι δανειστές δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020, έτσι ώστε να προχωρήσει η σύνταξη και η κατάθεση (μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017) του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: