Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «Φρένο» από Βερολίνο σε διευκολύνσεις για το χρέος

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

«Φρένο» από Βερολίνο σε διευκολύνσεις για το χρέος

Αισιόδοξος ο Ν. Παππάς για την εκταμίευση της δόσης: «Αυτή τη φορά υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη. Υλοποιούμε τάχιστα τα συμφωνηθέντα»
Αισιόδοξος ο Ν. Παππάς για την εκταμίευση της δόσης: «Αυτή τη φορά υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη. Υλοποιούμε τάχιστα τα συμφωνηθέντα»

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Νέος κύκλος διαξιφισμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου ξεκίνησε στη σκιά του τελευταίου μηνύματος που έστειλε το ΔΝΤ την Παρασκευή, ζητώντας γενναίες παρεμβάσεις στο χρέος και ρεαλιστικούς στόχους για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος την οποία θα συντάξει το Ταμείο, που καλείται έως το τέλος του έτους να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διαρροές στο γερμανικό Τύπο μετέφεραν αρνητική στάση του Βερολίνου, για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα, πέραν της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Την ίδια ώρα και ενώ στην Αθήνα προχωρεί με την ψήφιση σήμερα του πολυνομοσχεδίου η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ενόψει του EuroWorking­Group της 29ης Σεπτεμβρίου και του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, αίσθηση προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Λετονού, αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόβσκις. Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να εφαρμόσει πιο σκληρή λιτότητα εξαιτίας της λαϊκίστικης στάσης που τήρησε η κυβέρνηση το 2015.
Οδεύοντας προς ένα ιδιαίτερα θερμό τρίμηνο για το ελληνικό ζήτημα, με φόντο πληθώρα ανοικτών, πολιτικοοικονομικών «μετώπων» στην Ευρωζώνη, ξεκινά νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου για το ελληνικό χρέος.
«Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς «έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handels­blatt. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο ξεκαθαρίζουν πως ισχύει η συμφωνία του Μαΐου, ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις «η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή θα τραβήξει μέχρι και το 2017». Η Γερμανία όμως φέρεται να θέλει γρήγορο ξεκαθάρισμα στο τοπίο αφού το πρόγραμμα τρέχει ένα χρόνο τώρα, χωρίς το ΔΝΤ. Ισχύει η συμφωνία του Μαΐου που προβλέπει ότι το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου τη συμμετοχή του, αναφέρουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «δεν έχει συζητηθεί Plan B». Η τελευταία τοποθέτηση του Ταμείου δείχνει πως οι γερμανικές θέσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σχολιάζει και το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV. Σημειώνει πως το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει μόνο σε μια «βιώσιμη» διάσωση της Ελλάδας, που για το Ταμείο προϋποθέτει εκτενή ελάφρυνση του χρέους, την οποία απορρίπτει μέχρι σήμερα αναφανδόν η Γερμανία.
Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κλείσει όλα τα μέτωπα με τους πιστωτές, ει δυνατόν και τη δεύτερη αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους η ροή θετικών ειδήσεων για την οικονομία. Χθες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, σε συνέντευξη στη Handelsblatt εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. «Αυτή τη φορά υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη. Υλοποιούμε τάχιστα τα συμφωνηθέντα». Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συζήτηση για την ενίσχυση των λαϊκίστικων κομμάτων στην Ε.Ε. υποστήριξε πως ο λαϊκισμός δεν λύνει αλλά και δημιουργεί προβλήματα, αναφέροντας ως κλασικό παράδειγμα την Ελλάδα. Όπως υποστήριξε εκλέχθηκε νέα κυβέρνηση με λαϊκίστικη στάση, που διεμήνυσε πως δεν θέλει καθεστώς λιτότητας και ότι μπορεί να ξοδεύει όσο θέλει. Τώρα όμως, εκτίμησε, η χώρα υλοποιεί πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας από ό,τι θα ήταν απαραίτητο εάν είχαν συνεχιστεί τότε οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: