Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

"Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του «ακατάσχετου» λογαριασμού της επιχείρησης περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες υποχρεώσεων..."
Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σχετικά με το θέμα επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του επαγγελματικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η θέση των επιμελητηρίων είναι να περιλαμβάνονται σε αυτό το λογαριασμό μόνο οι βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή μισθοδοσία, ενοίκιο, λογαριασμοί δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων "ώστε να μην εφευρεθούν νέα εξοδολόγια" όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με θετικό τρόπο την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αλλά περιμένει από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει το σχεδιασμό για τον τρόπο εφαρμογής του καθώς "όσες συζητήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες υποχρεώσεων στις διάφορες μορφές επιχειρηματικότητας".

ΣΔΟΕ

Κ. Χρήστου: Η ρύθμιση με τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων είναι «κάτι που περιμένει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος»


Άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση με τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων αναμένει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Κωνσταντίνος Χρήστου, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συζήτηση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα.
«Θα έχουμε αποτελέσματα σε σχέση με αυτή τη ρύθμιση. Είναι κάτι που περιμένει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος. Μέσα στις επόμενες ημέρες νομίζω πως θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστου.
Χαρακτήρισε δε «τεράστια πληγή για τα δημόσια έσοδα, εις βάρος της ίδιας της επιχειρηματικότητας» το εμπόριο εκτός νομίμων πλαισίων, ενώ από τις συζητήσεις με τους παραγωγικούς φορείς ο ίδιος αποκόμισε θετικό κλίμα, καθώς, όπως είπε, οι εκπρόσωποί τους έδειξαν πως θέλουν να ενισχυθούν οι υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις και να απομονωθούν πρακτικές που δεν συνάδουν με την όλη κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «48ωρου λουκέτου» στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, είπε: «Ήταν μία αναγκαιότητα να υπάρχει μία σοβαρή παρέμβαση. Νομίζω ότι υπήρξαν αποτελέσματα με την πολύ καλή δουλειά των ελεγκτών της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Υπήρξαν σοβαρά αποτελέσματα και ο κόσμος κατάλαβε ότι τα χρήματα που δεν θα πληρώσει για το ΦΠΑ, ενδεχομένως σε μια παράνομη συναλλαγή με τον έμπορο για μία απόδειξη, στη συνέχεια τα πληρώνουμε πολλαπλά όλοι μας σε φόρους, τέλη, εισφορές».
Υπογράμμισε δε την ανάγκη «να γίνει κτήμα η φορολογική συνείδηση για όλους τους πολίτες» και υπογράμμισε πως «δεν είναι μόνο η μη έκδοση της απόδειξης, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι ένα βήμα παραπέρα και να υποστηρίξουμε το νόμιμο εμπόριο».

Συμφωνούν για τον «ακατάσχετο λογαριασμό» Υπουργείο και φορείς της αγοράς

Συμφωνούν για τον «ακατάσχετο λογαριασμό» Υπουργείο και φορείς της αγοράς

Με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, και των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία επί των αρχών του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο στοχεύει στην επέκταση των συναλλαγών με κάρτες ( μέσω POS) και άλλων μορφών συναλλαγών μέσω του Ιντερνέτ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα του κάθε επαγγελματία ή επιχείρησης από τις συναλλαγές μέσω POS, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου καθώς και ποσά που θα καταθέτει ο υπόχρεος για την πληρωμή υποχρεώσεων του.
Μέσω του λογαριασμού αυτού και με πάγια εντολή που θα δίνεται από τον κάτοχο του κάθε μήνα θα εξοφλούνται οι φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι οφειλές που θα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
Από την πλευρά των εμπόρων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα σχετικά με τη δημιουργία και τα οφέλη για το δημόσιο από την λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού.
Οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του λογαριασμού αναμένεται να υπάρξουν σε επόμενες συσκέψεις προκειμένου το σχέδιο να παρουσιασθεί στους εκπροσώπους των Θεσμών που έως τώρα προέβαλαν αντιρρήσεις στην ενεργοποίησή του.
Στη σύσκεψη από την πλευρά των φορέων της αγοράς τέθηκε και το θέμα της επανενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές για όσους την έχασαν λόγω των πολύ αυστηρών όρων που προέβλεπε. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: