Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Τσακαλώτος και Νουί αναζητούν συμβιβασμό για τα ΔΣ των τραπεζών

Τσακαλώτος και Νουί αναζητούν συμβιβασμό για τα ΔΣ των τραπεζών

Τσακαλώτος και Νουί αναζητούν συμβιβασμό για τα ΔΣ των τραπεζών

Ένας εκατέρωθεν συμβιβασμός στο ασφυκτικό πλαίσιο του νόμου 4346/205 με βάση το οποίο θα επιλεγούν οι νέες διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, είναι το πρώτο ζητούμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί στην Φρανκφούρτη.
Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αν και κομβικό σημείο φαίνεται να καθυστερεί. 

Ο λόγος είναι ότι η ελληνική πλευρά ψήφισε μεν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που την εξαναγκάζει να αποδεχθεί την στελέχωση των τραπεζών αλλά και του Ταμείου με «εισαγόμενα» τραπεζικά στελέχη κα στην συνέχεια αν και προσπάθησε όλο το καλοκαίρι δεν μπόρεσε να το ανατρέψει.

Tόσο ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί όσο και η ίδια η κ. Νουί έχουν αποκλείσει έως τώρα την όποια παρέκκλιση στο νόμο για την αξιολόγηση των τραπεζικών στελεχών.

Ωστόσο ο χρόνος λιγοστεύει. Οι νέες διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου δηλαδή έως τις 21 Οκτωβρίου. Λίγο νωρίτερα, μέχρι τις 18/10, εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία για το διορισμό νέας διοίκησης στο ΤΧΣ μετά την παραίτηση της προηγούμενης στις 18 Ιουλίου. 

Η πίεση για ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι διπλή με δεδομένο ότι συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια και την επίτευξη εκ μέρους των τραπεζών των υψηλών στόχων για την εκκαθάριση τους που θέτουν και η ΤτΕ αλλά και ο SSM.

Ειδικότερα από την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσει να τρέχει η τρίμηνη αξιολόγηση από την ΤτΕ για την επίτευξη της σταδιακής εκκαθάρισης τω κόκκινων δανείων. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έχει κάνει λόγο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στην τριετία 2017 – 2019 κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα σημερινά 108,6 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή προκύπτει ότι θα επιτευχθεί κατά περίπου 28 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, κατά 5,4 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων δανείων και κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποίησης εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί).

Μεγάλο μέρος από τα δάνεια που θα εκκαθαριστούν είναι τα επιχειρηματικά. Σε αυτήν την κατηγορία οι τράπεζες θα έχουν καθοριστικό ρόλο μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που θα θέτει τις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού που στην ουσία θα αναθεωρήσει τον νόμο Δένδια. 

Η διαδικασία αυτή θα αναδιαρθρώνει το χρέος των βιώσιμων επιχειρήσεων και θα στέλνει σε αυτόματη πτώχευση τις επιχειρήσεις που θα κρίνεται ότι δεν έχουν ελπίδες βιωσιμότητας. 

Αυτονόητο είναι ότι η πορεία αυτής της διαδικασίας θα κριθεί και από τις διοικήσεις των τραπεζών. Όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο διορισμός των διοικήσεων κανείς δεν θα τολμήσει να ανοίξει έστω και τον φάκελο της πιο βιώσιμης από τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια.

Αν πάλι οι διοικήσεις που θα διορισθούν δεν θα έχουν καμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα - όπως προβλέπει ο νόμος - τότε είναι πιθανό η Κυβέρνηση να γίνει θεατής μιας βίαιης αλλαγής του επιχειρηματικού τοπίου όπου δεν θα έχει την παραμικρή παρέμβαση παρά το γεγονός ότι είναι κύριος μέτοχος των μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: