Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μύθος ότι το δημόσιο εξοφλεί τα χρέη προς τους ιδιώτες

Μύθος ότι το δημόσιο εξοφλεί τα χρέη προς τους ιδιώτες

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση ρίχνει το χρήμα με το σταγονόμετρο στην αγορά
muthos-oti-to-dimosio-eksoflei-ta-xrei-pros-tous-idiwtes
 
Το «ζεστό χρήμα» που θα έπεφτε στην αγορά μέσα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα. Εκεί που περιμέναμε τα… δισεκατομμύρια, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι και τον Ιούλιο –και παρά την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ώρα που οι εκκρεμότητες σε επιστροφές φόρου, αυξήθηκαν για μια ακόμη φορά. Πήραμε τα 7,5 δισ. ευρώ και τα χρέη του δημοσίου παραμένουν καθηλωμένα στα 6,9 δισ. ευρώ. Αν δεν πατήσει γκάζι η ελληνική πλευρά για να ολοκληρώσει τις δύο επόμενες αξιολογήσεις οι οποίες και θα φέρουν 8,9 δισ. ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο, το «όνειρο» για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα κινδυνέψει να παραμείνει όνειρο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση ρίχνει το χρήμα με το σταγονόμετρο στην αγορά
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση ρίχνει το χρήμα με το σταγονόμετρο στην αγορά. Την ίδια ώρα προκύπτουν νέες οφειλές καθώς οι δαπάνες είναι «παγωμένες» με αποτέλεσμα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων να αδειάζει αργά χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από την αγορά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες συρρικνώθηκαν μόλις κατά 396 εκατ. ευρώ και περιορίστηκαν στα περιορίστηκαν στα 5,534 δισ. ευρώ από 5,93 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα όμως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν για έναν ακόμη μήνα κατά 45 εκατ. ευρώ, στα 1,356 δισ. ευρώ (από 1,311 δισ. ευρώ). Έτσι, αθροίζοντας τις επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, προκύπτει ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης οι υποχρεώσεις παραμένουν στα 6,89 δισ. ευρώ.
Τα όποια χρήματα προορίζονταν από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ για τα χρέη του δημοσίου, είτε δεν έπεσαν στην αγορά –υπό τον φόβο καθυστερήσεων στην αξιολόγηση η κυβέρνηση κρατάει ρευστότητα για να αντέξει μεγαλύτερο διάστημα διαπραγματεύσεων εφόσον χρειαστεί- είτε έπεσαν με τόσο αργό ρυθμό που δεν έγιναν αντιληπτά.
Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, δείχνει ότι το βάρος του οικονομικού επιτελείου τον Ιούλιο, έπεσε κυρίως στην αποπληρωμή εφάπαξ επιδομάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για… χρόνια. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, περιορίστηκαν στα 607 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, έναντι 726 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 701 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Δηλαδή, βασική επιλογή με τα πρώτα χρήματα που πήρε η χώρα, ήταν να καταβληθούν εφάπαξ στους συνταξιούχους.
Τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ
Μείωση καταγράφηκε και στις οφειλές των νοσοκομείων οι οποίες περιορίστηκαν από τα 1,184 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο, στα 1,119 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ οι οποίες και διαμορφώθηκαν στα 1,849 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 1,831 δισ. ευρώ τον Μάιο. Συνολικά, τα χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκαν από τα 3,146 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, στα 3,028 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και ουσιαστικά κινούνται στα επίπεδα του Μαΐου, όταν ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Το πόσο συνδεδεμένη είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων της διαπραγμάτευσης με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, φαίνεται από τον προγραμματισμό που έχει γίνει στο ίδιο το μνημόνιο. Σε αυτόν προκύπτουν και ξεκάθαρα οι αυξημένες πιθανότητες να καταγραφούν οι πρώτες καθυστερήσεις καθώς υποτίθεται ότι θα αντλούσαμε ρευστότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.Με δεδομένο ότι δεν έχει ξεκινήσει καν η διαπραγματεύση, στην καλύτερη περίπτωση η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα εισπραχθεί τον Οκτώβριο. Μέχρι να κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά, πρακτικά θα έχει χαθεί ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο.
Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πλέον είναι πολύ πιθανό να μην τηρηθεί;
1.      Την καταβολή 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2.      Την καταβολή 1,7 δισ. ευρώ μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2016 (από 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο). Χωρίς ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δεν θα δοθούν ούτε αυτά τα χρήματα.
1.      Η ολική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι προγραμματισμένη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 με την πληρωμή 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο και 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2ο τρίμηνο. Και αυτό βέβαια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση δύο ακόμη αξιολογήσεων: την 1η στο πρώτο τρίμηνο του 2017 με «έπαθλο» 1,5 δισ. ευρώ και τη δεύτερη στο 2ο τρίμηνο με το ποσό να φτάνει στα 9,6 δισ. ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: