Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Σκληρή πρόταση των θεσμών για το «ακατάσχετο»

Σκληρή πρόταση των θεσμών για το «ακατάσχετο»

Οι δανειστές κατέβηκαν με πολύ σκληρή πρόταση, να προστατεύεται μόλις το 20% του υπολοίπου ενώ η ελληνική πλευρά ανέβασε τον πήχη στο 60%.
skliri-protasi-twn-thesmwn-gia-to-akatasxeto
 
Εντονες αντιρρήσεις από πλευράς των θεσμών διατυπώνονται για τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS.
Η διαπραγμάτευση που γινόταν μέχρι και χθες αφορούσε στο ποσοστό του τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα θεωρείται ακατάσχετος. Οι δανειστές κατέβηκαν με πολύ σκληρή πρόταση, να προστατεύεται μόλις το 20% του υπολοίπου ενώ η ελληνική πλευρά ανέβασε τον πήχη στο 60%.
Αναζητείται η χρυσή τομή κάπου στη μέση, δηλαδή στο 30-40%. Διαπραγματεύσεις είναι ανοικτές και για ένα δεύτερο θέμα: ποιος θα επωφελείται πρώτος από το κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού των επιχειρήσεων που θα μπορεί να κατασχεθεί. Στη λίστα προτεραιότητας θα μπουν η εφορία (κατά κύριο λόγο με τις οφειλές ΦΠΑ που έχουν προτεραιότητα και σε περιπτώσεις πτωχεύσεων), οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά οι οφειλές προς τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στα χρέη προς τους προμηθευτές θα πρέπει να καλύπτονται από τον επιχειρηματία μέσα από το ακατάσχετο κομμάτι του λογαριασμού του (σ.σ δηλαδή το 30-40% του συνολικού ποσού ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: