Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πριμ στους οδηγούς λεωφορείων για να ελέγχουν τα εισιτήρια

Πριμ στους οδηγούς λεωφορείων για να ελέγχουν τα εισιτήρια

Πριμ στους οδηγούς λεωφορείων για να ελέγχουν τα εισιτήρια

Την εμπλοκή των οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ στον έλεγχο κομίστρου με την παροχή οικονομικού κινήτρου έως 6 ευρώ την ημέρα υπό προϋποθέσεις προτείνει η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στους εργαζομένους, εντάσσοντάς την στο υπό διαβούλευση κείμενο της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πρόταση, η οποία βρίσκει αντίθετους τους εργαζομένους, έρχεται λίγο καιρό μετά την κατάργηση των λεγόμενων «κεφαλοκυνηγών», δηλαδή των οδηγών που λειτουργούσαν ως ελεγκτές εκτός του ωραρίου τους λαμβάνοντας ποσοστό από τα πρόστιμα που βεβαίωναν.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 της ΣΣΕ αναφέρεται: «Χορηγείται κίνητρο στους οδηγούς επί οχήματος στην περίπτωση αύξησης του εσόδου από την πώληση προϊόντων κομίστρου, σε ποσοστό 20% επί του ποσού της αύξησης εφόσον συμμετέχουν στη διαδικασία ελέγχου με χρήση για επιβίβαση μόνο της μπροστινής πόρτας του οχήματος και μέχρι του ποσού των 6 ευρώ ανά ημέρα φυσικής εργασίας και παρουσίας». Επισημαίνεται μάλιστα ότι το κίνητρο θα είναι «ελευθέρως και μονομερώς ανακλητό από τη διοίκηση».
Παράλληλα στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η ΟΣΥ θα θεσπίσει και κίνητρο οικολογικής και ασφαλούς οδήγησης, με τις προϋποθέσεις χορήγησης να καθορίζονται και σ' αυτήν την περίπτωση από απόφαση του ΔΣ.
Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα μα το Έθνος, υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι οι οδηγοί θα περιορίζονται σε συστάσεις στους επιβάτες: «Σε καμία περίπτωση δεν θα βεβαιώνουν πρόστιμα. Δεν είμαστε στη λογική των ''κεφαλοκυνηγών''. Απλώς θα ζητούν επίδειξη του εισιτηρίου και το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη τους» λέει στο «Εθνος» ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Γιώργος Αναγνωστόπουλος.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην εμπλακούν στον έλεγχο κομίστρου: «Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει απορριφθεί από το ΔΣ του Συνδικάτου. Οι οδηγοί δεν είναι πολυμηχανήματα να κάνουν τα πάντα. Αυτή η ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει» σημειώνει ο γ.γ. του Συνδικάτου, Κώστας Σιορίκης.
«Δεν θα δεχθούν»
«Η κατάργηση του απαράδεκτου τρόπου ελέγχου μέσω των αμοιβών επί προστίμου από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ είναι σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο και οι οδηγοί δεν θα δεχτούν πρόσθετα καθήκοντα για προβλήματα που αν η κυβέρνηση ήθελε, θα είχε φροντίσει να καλύψει με την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων» προσθέτει το μέλος του ΔΣ Αποστόλης Κασιμέρης.
Οσον αφορά στην ενίσχυση των ελέγχων κομίστρου, πάντως, η διοίκηση του ΟΑΣΑ, την οποία απασχολεί έντονα το ζήτημα της λαθρεπιβίβασης και της εισιτηριοδιαφυγής, που ξεπερνά το 13% στα οδικά μέσα και το 8% στο μετρό, προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών. Ηδη μάλιστα έχει ζητηθεί η πρόσληψη 160 ελεγκτών και περίπου άλλες 100 σε ειδικότητες που θα σχετίζονται με τη λειτουργία και συντήρηση της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2017.
Στο μεταξύ, με προβλήματα ξεκίνησε το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων στις συγκοινωνίες, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το οποίο γι' αυτό τον λόγο προκήρυξε στάση εργασίας αύριο στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας. Ετσι, λεωφορεία και τρόλεϊ αύριο θα κινηθούν μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: