Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Η ΚΡΙΣΗ ΑΦΗΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Allianz: Πόσο συρρικνώθηκε η περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

«Η ΚΡΙΣΗ ΑΦΗΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Allianz: Πόσο συρρικνώθηκε η περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Allianz: Πόσο συρρικνώθηκε η περιουσία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Η πολύχρονη κρίση συρρίκνωσε την περιουσία των Ελλήνων, διαπιστώνει σε έκθεσή της η γερμανική εταιρεία Allianz (Allianz Global Wealth Report), καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.
«Η κρίση άφησε μεγάλα σημάδια στην Ελλάδα, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%», σημειώνει η έκθεση.
Η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων - που αντιστοιχεί στη διαφορά της περιουσίας (τραπεζικών καταθέσεων, αξιόγραφων και συμμετοχών σε ασφαλιστικά προγράμματα) από το χρέος τους - ανήλθε σε 11.231 ευρώ το 2015 και ήταν πολύ χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) και τη Σλοβακία.
Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ και στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ, ενώ η διαφορά τους από τους τρίτους στη σειρά Βρετανούς είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μέση περιουσία των τελευταίων ήταν 95.600 ευρώ. Οι Γερμανοί είναι στη 18η θέση με 47.681 ευρώ, κάτω από τους Ιταλούς (στη 15η θέση με 53.494 ευρώ) και τους Γάλλους (16οι με 53.425 ευρώ).
Τα ευρήματα της έκθεσης για το σύνολο της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για διάβρωση της μεσαίας τάξης και τους σχετικούς κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού, αν και οι φόβοι αυτοί ασφαλώς είναι πραγματικοί στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται στην έκθεση.
«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο. Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας. Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν», αναφέρει η έκθεση.

PETERSON INSTITUTE

Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης το 2021!

Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης το 2021!

Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης το 2021, δηλαδή 14 ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007! Αυτό τουλάχιστον εκτιμά  το Ινστιτούτο Peterson σε έκθεσή του η οποία στηρίζεται σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομαστική αξία του ελληνικού ΑΕΠ ήταν223,2 δισ. ευρώ το 2007 και σήμερα εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 176 δισ. ευρώ. Εχει χάσει δηλαδή το 25% της αξίας του όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής των Μνημονίων.
Ευθύνες σε ΔΝΤ και ΕΕ
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ότι στην έκθεση καταλογίζονται ευθύνες στο ΔΝΤ για παραλείψεις και στην ΕΕ για «ασυγχώρητα λάθη», ενώ σε επίπεδο αποκατάστασης η ελληνική και ιταλική οικονομία φέρονται να «βράζουν στο ίδιο καζάνι»... Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο «έλεος»... 3,5 Μνημονίων, αφού την πρώτη συμφωνία ακολούσαν άλλες δύο και ενδέχεται να υπάρξει και συνέχεια αν εφαρμοστει η συμφωνία του «κόφτη» στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του εν ενεργεία Μνημονίου...
Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης το 2021!
Το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ινστιτούτου, φέρει αρκετά μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αλλά επίσης και για τις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζεται ότι το ΔΝΤ τουλάχιστον κατά το πρώτο Μνημόνιο και  παραβίασε τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά και επηρεάστηκε τόσο από πολιτικούς κύκλους, όσο και από την ξεκάθαρη αδυναμία των κορυφαίων πολιτικών της Ευρωζώνης να διαχειριστούν το «ελληνικό πρόβλημα» ως εσωτερική υπόθεση.
Σημαντικές ευθύνες καταλογίζονται επίσης στην ευρωζώνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησε έγκαιρα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή του Μνημονίου και επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Γίνεται επίσης λόγος για ελλιπή εποπτεία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου και υπέρ-αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί, εάν φυσικά εφαρμόζονταν όχι μόνο τα μέτρα οριζόντιων περικοπών αλλά και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Τονίζεται δε, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ινστιτούτου Peterson, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012  δεν ήταν η κατάλληλη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτό το γνώριζα καλά τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι, που επέλεξαν μια μέση «ήπια» λυση με την ευχή... να πάνε όλα καλά!
Ελλάδα όπως... Ιταλία
Το Ινστιτούτο Peterson τονίζει ότι εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία θα χρειαστεί 14 χρόνια... φαγούρας προκειμένου η οικονομία της να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007.
Κάτι που όλες οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης κατάφεραν από 3 (οι πιο υγιείς) έως 12 (οι πιο προβληματικές) χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: