Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Παραμένουν τα αγκάθια για τα 900 εκατ. των επιδομάτων αλληλεγγύης δημοσιεύθηκε:

Παραμένουν τα αγκάθια για τα 900 εκατ. των επιδομάτων αλληλεγγύης

Παραμένουν τα αγκάθια για τα 900 εκατ. των επιδομάτων αλληλεγγύης

Συγκεκριμένους κωδικούς ,από τους οποίους θα εξασφαλιστούν τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσει το ελάχιστο εγγυημμένο εισόδημα, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
«Οι θεσμοί ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό και την πορεία της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει στόχο την ανεύρεση πόρων για το νέο θεσμό του «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» αρκέστηκε να δηλώσει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση που έγιναν παρουσία των υπουργών Γ. Χουλαριάκη και Θ.Φωτίου οι δανειστές ζήτησαν αναλυτικό λογαριασμό για το κονδύλι των 900 εκατ. ευρώ.
To μνημόνιο προβλέπει ότι η οικονομική κάλυψη του ΚΕΑ θα είναι "δημοσιονομικά ουδέτερη", δηλαδή δεν θα επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το Μνημόνιο, δεν μπορεί να αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ΚΕΑ.
Η κ. Φωτίου δήλωσε χθες ότι προσέρχεται στη συνάντηση επιδιώκοντας να μην υπάρξουν περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αλλά αποδέχεται τον εξορθολογισμό τους. 
Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει παρεμβάσεις σε οικογενειακά και σε αναπηρικά επιδόματα (πχ τυφλών). Υπενθυμίζεται ότι υπερβαίνουν τους 500.000 οι πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν κάποιο επίδομα προνοιακού χαρακτήρα, με τη συνολική ετήσια δαπάνη να φτάνει στα επίπεδα των 5 δισεκ ευρώ. Επίσης, ξεπερνούν τα 100 τα επιδόματα που χορηγούνται μόνο από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: