Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ στα έσοδα παρά τη φοροεπιδρομή

Έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ στα έσοδα παρά τη φοροεπιδρομή

Έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ στα έσοδα παρά τη φοροεπιδρομή

Σε κατάσταση πρωτοφανούς υπερχρέωσης και πλήρους οικονομικής εξαθλίωσης βρίσκονται πλέον πάνω από 4.128.000 φορολογούμενοι, εξαιτίας των δυσβάστακτων μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Τα ποσά των φόρων που μένουν απλήρωτα από τους πολίτες αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και έχουν εκτοξευτεί πλέον σε επίπεδο υψηλότερο των 90 δισ. ευρώ ή του 50% του ΑΕΠ.
Το αποτέλεσμα είναι να διευρύνεται μήνα με το μήνα και η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία φθάνει πλέον τα 670 εκατ. ευρώ και είναι πολύ πιθανό να υπερβεί τα 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση αντί να βάλει «φρένο» στη φορολογική υπερχρέωση των πολιτών σχεδιάζει να επισπεύσει κατά 3 μήνες -από την 1-10-2016 αντί από την 1η-1-2017- την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και τα τσιγάρα και την επιβάρυνση του καφέ και των ηλεκτρονικών τσιγάρων με φόρους κατανάλωσης!
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αποκαλύφθηκαν χθες, παρά την καταιγίδα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων:
1. Τον Ιούλιο προστέθηκαν άλλοι 125.590 φορολογούμενοι στη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, η οποία αριθμεί πλέον συνολικά 4.128.962 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις! Ταυτόχρονα, έμειναν απλήρωτα άλλα 811 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ έφθασαν τα 90,428 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2016 ξεπέρασαν τα 7,618 δισ. ευρώ!
2. Τον Αύγουστο τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου υστέρησαν του μηνιαίου στόχου που είχε τεθεί κατά 80-100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους να αυξηθεί πάνω από τα 670 εκατ. ευρώ η συνολική υστέρηση των εισπράξεων του κράτους έναντι της πρόβλεψης του Προϋπολογισμού.
«Κληρώνει»
Η πορεία των εσόδων κατά τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο θα κρίνει πλέον εάν θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2016 ή από τον Ιανουάριο του 2017 ορισμένα ήδη ψηφισθέντα μέτρα. Τον τρέχοντα μήνα το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, προσδοκά να εισπράξει περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά και άλλα 600 εκατ. ευρώ περίπου από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2016, δηλαδή συνολικά 1,8 δισ. ευρώ.
Από το ποσοστό εισπραξιμότητας θα κριθεί οριστικά τι ακριβώς θα γίνει από τον επόμενο μήνα. Ομως, αν κρίνει κανείς από το χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας της πρώτης δόσης των φόρων το οποίο ήταν 70% και εξαιτίας του οποίου έμειναν απλήρωτα περίπου 350 εκατ. ευρώ, η νέα «μαύρη τρύπα» που θα προστεθεί αυτό το μήνα στην υστέρηση των 670 εκατ. ευρώ του προηγούμενου οκταμήνου θα υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ. Η συνολική υστέρηση των εσόδων θα υπερβεί, δηλαδή, τα 1,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: