Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ Στροφή των Ελλήνων στα δυάρια με νοίκι έως 500 ευρώ

ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ

Στροφή των Ελλήνων στα δυάρια με νοίκι έως 500 ευρώ

Στροφή των Ελλήνων στα δυάρια με νοίκι έως 500 ευρώ

Αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση σπιτιών, έπειτα από αρκετό καιρό, καταγράφεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, τα ενοίκια συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς καταγράφεται οριακή υποχώρηση 1% σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX, με θέμα τι επιλέγουν οι πολίτες όταν αναζητούν σπίτι για ενοικίασης.
Η έρευνα δείχνει ότι στην Αττική τα μισθώματα μειώθηκαν κατά 0,9%, στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν αμετάβλητα και μόνο στην περιφέρεια υποχώρησαν κατά 2,2% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 11% παρουσίασαν οι τιμές στην Πάτρα και στην Κέρκυρα, ακολουθούμενες από τη Λαμία με 7%. Αύξηση τιμών κατά 7%-8% παρατηρήθηκε στην Καρδίτσα και τον Βόλο. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στη Σύρο, στη Μύκονο και στην Καβάλα.
Στροφή των Ελλήνων στα δυάρια με νοίκι έως 500 ευρώ
Στην Αττική η μεγαλύτερη πτώση μεγέθους 13% παρατηρήθηκε στις ακριβές περιοχές (Εκάλη, Νέο Ψυχικό), ακολουθούμενες από τις δυτικές με μέση πτώση 10% και ορισμένες του κέντρου όπως οι Αμπελόκηποι, όπου η μείωση άγγιξε το 11%.
Ωστόσο, γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας (με εξαίρεση το Κολωνάκι όπου παρατηρήθηκε αύξηση 5%) και τα νότια προάστια, οι τιμές παρέμειναν σταθερές.
Στις περισσότερες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, με εξαίρεση τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκε μικρή άνοδος κατά 3% (τα υψηλότερα ποσοστά της τάξεως του 8% κατεγράφησαν στο ιστορικό κέντρο και στην παλιά παραλία).
Τα δημοφιλή 
Στα ερωτήματα για το τι ακίνητα ενοικιάζουν οι Ελληνες και ποιο είναι το προφίλ του ενοικιαστή η έρευνα ανέδειξε τα εξής:
Ποιο δημοφιλή ακίνητα είναι τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα. Σε περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., κάτω των 20 ετών, σε τιμές 400-500 ευρώ. Στις φθηνές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 350 ευρώ.
Στις ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150 τ.μ., 15ετίας, σε τιμές 1.000 με 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές (Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για μονοκατοικίες 250-400 τ.μ. στα 1.500-2.500 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-300 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70-80τ.μ., στα 400 ευρώ.
Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Πάτρα) οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., κάτω των 20 ετών σε τιμές από 180 έως το πολύ 300 ευρώ, καθώς και δύο υπνοδωματίων, άνω των 70 τ.μ., κάτω των 20 ετών, μέχρι 350 ευρώ.
Τέλος, στις τουριστικές περιοχές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 1- 2 υπνοδωματίων ή μεζονέτες 2 υπνοδωματίων, έως 15-20 ετών, 40 ή 70 τ.μ. αντίστοιχα και σε τιμές από 250 ευρώ (στη Σύρο) έως και 700-800 ευρώ (στη Μύκονο). Στο ερώτημα τι θέλουν να έχει ένα σπίτι για να το ενοικιάσουν, τα βασικά στοιχεία, που ανεβάζουν και την τελική τιμή είναι η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και τα διαμερίσματα σε ψηλό όροφο.
Ζητούν ακόμη σχετικά νέα σπίτια ή ανακαινισμένα, με θέση στάθμευσης και θέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: