Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ Συντάξεις: «Ασπιρίνη» για 250.000 συνταξιούχους με επικουρικές

ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Συντάξεις: «Ασπιρίνη» για 250.000 συνταξιούχους με επικουρικές

Συντάξεις: «Ασπιρίνη» για 250.000 συνταξιούχους με επικουρικές

Tου Γιώργου Γάτου
Το 10% της νέας - μειωμένης σύνταξης θα παρακρατεί, κάθε μήνα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προκειμένου να εισπράξει τα αναδρομικά ποσά τα οποία του... χρωστούν, πλέον, από τον Ιούνιο περίπου 240.000 συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό και τις περικοπές έως 40% που έγιναν στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου (και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο) σε όσους είχαν μεικτά, μαζί με την κύρια σύνταξη, πάνω από 1.300 ευρώ, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο.
Την επιβολή του πλαφόν 10% αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος ύστερα από σχετική εισήγηση της διοίκησης του ΕΤΕΑ για να μη... μηδενιστούν οι επικουρικές συντάξεις κατά τη διαδικασία της παρακράτησης των διαφορών στις... τρεις δόσεις που προέβλεπε η αρχική υπουργική απόφαση.
Ενδεικτικά, συνταξιούχος που είχε επικουρική σύνταξη 167,50 ευρώ τον Αύγουστο και, μετά τον επανυπολογισμό και τις μειώσεις, έλαβε το Σεπτέμβριο 90,21 ευρώ, θα έπρεπε να επιστρέψει 231,87 ευρώ (77,29 ευρώ Χ3μήνες) και να εισπράττει, κάθε μήνα έως το Δεκέμβριο του '16, σύνταξη... 12,92 ευρώ! Με την επιβολή του πλαφόν 10%, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λαμβάνει για τους επόμενους 25,7 μήνες επικουρική σύνταξη ύψους 81,19 ευρώ τον μήνα και, στο διάστημα αυτό, θα αποπληρώσει την οφειλή του.
Συντάξεις: «Ασπιρίνη» για 250.000 συνταξιούχους με επικουρικές
Η διάταξη
Το πλαφόν 10% για την παρακράτηση των αναδρομικών θα ισχύσει με νέα υπουργική απόφαση που, όπως υπογραμμίζουν στην «Ημερησία» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα τεθεί σε εφαρμογή στη βάση πρόσφατης διάταξης νόμου η οποία ήδη ισχύει στο Δημόσιο για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά συντάξεων και επιδομάτων σε συνταξιούχους.
Συντάξεις: «Ασπιρίνη» για 250.000 συνταξιούχους με επικουρικές
Η διάταξη ορίζει ότι «θα παρακρατείται το 1/10 για το ποσό της σύνταξης έως τα 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, χωρίς όριο δόσεων». Και σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί η σύνταξη (π.χ θάνατος συνταξιούχου) «τα υπόλοιπα οφειλόμενα θα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
Ο «κόφτης» του 10%
Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑ διαπίστωσαν ότι, λόγω των πολύ υψηλών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα οδηγούσε σε σχεδόν μηδενική σύνταξη τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ πολύ μικρές συντάξεις θα ελάμβαναν και άλλοι συνταξιούχοι... Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο και η οποία κατέληξε στην απόφαση της επιβολής του «κόφτη» του 10%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: