Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αγώνας δρόμου 20 ημερών για δόση, δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Αγώνας δρόμου 20 ημερών για δόση, δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Αγώνας δρόμου 20 ημερών για δόση, δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Aντίστροφη μέτρηση 20 ημερών μέχρι και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου ξεκινά από σήμερα για το οικονομικό επιτελείο με στόχο να έρθει εντός προθεσμίας η δόσης των 2,8 δις και να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο η δεύτερη αξιολόγηση το τέλος της οποίας θα «ξεπαγώσει» και την συζήτηση για το χρέος.
Με την κύρωση χθες της σύμβασης για το Ελληνικό στην Βουλή έκλεισε ήδη ένα από τα διαρθρωτικά ορόσημα της ουράς της πρώτης αξιολόγησης Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίας ώστε σήμερα ή το αργότερο αύριο να κατατεθεί στην Βουή το νομοσχέδιο το οποίο θα θεσμοθετεί όσα από τα προαπαιτούνται χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, στο νομοσχέδιο θα αποτυπωθούν τα τρία προαπαιτούμενα που αφορούσαν ασφαλιστικές ρυθμίσεις: τις ελάχιστες εισφορές στα τουριστικά καταλύματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων με χαμηλές εισφορές στον κλάδο υγείας και την μείωση της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.
Ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης θα εντάξει το νομοσχέδιο τα δικά του προπαιτούμενα που αφορούν την ενέργειας Θα περιλάβει δηλαδή διατάξεις για την αυτονόμηση ως δημόσια εταιρία και την διαδικασία για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ το χρονοδιάγραμμα για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας , την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για βιομηχανικούς καταναλωτές και τις διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις αλλαγές στο πλαίσιο των ΑΠΕ.
Θα ενταχθούν επίσης οι διατάξεις δύο προαπαιτούμενα για την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής εσόδων Με βάση την λίστα των προαπαιτούμενων θα πρέπει να δημιουργηθεί διοικητική τομή να υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός και εξουσιοδότηση για προσλήψεις και απολύσεις στην νέα ανεξάρτητη αρχή . Επίσης θα πρέπει να διοριστεί και διοικητικό συμβούλιο για την νέα αρχή διαχείρισης των δημοσίων εσόδων που θα λογοδοτεί στην Βουλή και τους δανειστές.
Τα δύσκολα
Από εκεί και πέρα η επιτυχία ή η αποτυχία θα κριθεί από τις προθεσμίες στην λήψη των τελικών αποφάσεων για το εποπτικό συμβούλιο του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων και την τοποθέτηση των νέων διοικήσεων των τραπεζών.
Ημερομηνία σταθμός θα είναι η 29η Σεπτεμβρίου οπότε θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG ) . Τότε η Ελλάδα θα κριθεί για το αν και κατά πόσο έχει προχωρήσει τα 15 προαπαιτούμενα και αν θα πρέπει να πάρει την δόση των 2,8 δις ευρώ.
Προσδοκία του υπουργείου οικονομικών είναι από την συνεδρίαση του EWG είναι να πάρει μια θετική γνώμη ότι η πλειοψηφία των προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί ενώ και τα θέματα που δεν θα έχουν κλείσει ακόμη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
Από εκεί και πέρα θα υπάρξει άλλη μια 10ήμερα αγωνία για τα 2 θέματα που θα είναι ακόμη ανοιχτά μέχρι και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου που αναμένεται να δώσει και το πράσινο φως για την δόση των 2,8 δις ευρώ.
Δεδομένο είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι η δόση θα δοθεί όταν θα πιστοποιηθεί από τους ευρωπαίους τεχνοκράτες ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί με βάση τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Αν κάποιο θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε άλλο ένα θρίλερ ανάλογο με αυτό που ζήσαμε από τις 24 Μαίου που εγκρίθηκε και τις 16 Ιουνίου που εκταμιεύτηκε τελικά η δόση των 7,5 δις ευρώ.

Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε με την ολοκλήρωση των τελευταίων μέτρων να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του EWG και στην συνέχεια του Eurogroup και στην συνέχεια να έχουμε εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου. 

Ευτυχώς σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται διαδικασία έγκρισης κοινοβουλίων αφού έχει ήδη εγκριθεί η συνολική δόση των 10,3 δις ευρώ της οποίας υπο-δόση αποτελούν τα 2,8 δις ευρώ.
Διαφορετικά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τα πάρει τα χρήματα αυτά μόλις ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: