Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Με έλλειμμα πάνω από 2 δισ. το ΙΚΑ, ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις

Με έλλειμμα πάνω από 2 δισ. το ΙΚΑ, ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις

Προσωρινή θα ειναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απόφαση να μην αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΙΚΑ.
me-elleimma-panw-apo-2-dis-to-ika-psaxnoun-lefta-gia-tis-suntakseis
 
Προσωρινή θα ειναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απόφαση να μην αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΙΚΑ. Μπορεί μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε μετα τη δημοσίευση της πληροφορίας οτι επίκειται σπάσιμο του κουμπαρά αλληλεγγύης γενεών να πάγωσε η απόφαση για άντληση 200 εκατ ευρώ, ωστόσο το θεμα θα επανέλθει μέχρι το τέλος του χρόνου υπό την πίεση για την καταβολή των συντάξεων αλλα και των χρημάτων που οφείλει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμειο. Και αυτο διότι η πίεση απο τα ελλείμματα παραμένει.  
Με έλλειμμα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα ενσωματωθεί το ΙΚΑ στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση που εξέδωσε  το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας σχετικά με το «σπάσιμο» του κουμπαρά (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) η χρονιά θα κλείσει με άνοιγμα τουλάχιστον 2,099 δις. ευρώ. Η διοίκηση του ταμείου, επικαλείται το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε δανεισμό προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων –αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οφείλεται και σε «έκτακτα» γεγονότα όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στα οποία προχώρησαν μεγάλες επιχειρήσεις όπως η τράπεζα Πειραιώς ή ο ΟΤΕ- δεν ήταν αρκετή για να καλύψει το έλλειμμα με αποτέλεσμα το Ταμείο να μην ζητά δάνεια αλλά επιχορηγήσεις.
 Η διοίκηση του ΙΚΑ, στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα έσοδα του ταμείου έχουν αυξηθεί κατά 345,7 εκατομμύρια ευρώ στο φετινό 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ θα κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με αυτά που είχαν προβλεφθεί. Η διοίκηση του Ταμείου δεν αμφισβητεί βεβαίως το γεγονός ότι θα αντλήσει χρήματα από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ. Τα ελλείμματα είναι δεδομένα και θα καλυφθούν:

1.     Με την κρατική χρηματοδότηση και
2.     Με κεφάλαια από τον ΑΚΑΓΕ.. Μπορει  το θεμα να μην προχωρηςε σημερα. Θεωρείται ομως δεδομένο οτι θα ξαναμπεί στην ατζέντα και μαλιςτα πολυ σύντομα. Στη σημερινή συνεδριαςη αντεδραςαν κυρίως οι κοινωνικοί εταίροι χαρακτηρίζοντας την ειςηγηςη της διοικηςη ως μη τεκμηριωμένη. Ετςι η ειςηγηςη θα επανέλθει σε επόμενη συνεδριαςη.  
από τον «κουμπαρά» η κυβέρνηση θα αντλήσει τουλάχιστον 400 εκατ ευρω καθώς θα πρέπει να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα και των άλλων ταμείων όπως του ΟΑΕΕ αλλά και του Ταμείου Νομικών. Συνολικά, θα αφαιρεθούν από το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ τουλάχιστον 400 εκατ. ευρω. Ηδη υπαρχει αιτημα για αντληση 150 εκαΤ ευρω το οποιο θα προχωρησει κανονικα 

Το ΑΚΑΓΕ, χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλληλεγγύης των συνταξιούχων και ενισχύει τους ελλειμματικούς κλάδους των Ταμείων για την κύρια σύνταξη με βάση κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που καθορίζει, κάθε χρόνο, το ύψος του ποσού το οποίο απαιτείται. Η αρχική «ιδέα» ήταν να «κουρευτούν» οι αποδοχές των υφιστάμενων συνταξιούχων ώστε να εξασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων και των σημερινών εργαζομένων. Είναι όμως τέτοια τα ελλείμματα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε οι συνθήκες να επιβάλλουν τις ενισχύσεις των Ταμείων «εδώ και τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: