Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 13 προαπαιτούμενα που πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση

Τα 13 προαπαιτούμενα που πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση

Αλλα 13 προαπαιτούμενα έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την υποδόση έως το τέλος Οκτωβρίου. Πιέσεις στο Eurogroup, έρχονται οι θεσμοί.
ta-13-proapaitoumena-pou-prepei-na-treksei-i-kubernisi
 
Και από Δευτέρα… κουαρτέτο.
Μπορεί μέσω άτυπης ενημέρωσης, η κυβέρνηση να μιλάει για το «εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup,  ωστόσο, η κριτική προς την ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην προώθηση των 15 προαπαιτούμενων ήταν κάτι παραπάνω από εκκωφαντική.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, εξερχόμενος της συνεδρίασης δήλωσε ότι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ - αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup. 

 

Από τη στιγμή που μέχρι στιγμής έχουν κλείσει μόλις 2 εκ των 15 προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση θα έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή της –όχι περισσότερες από 10-15- για να έρθει σε οριστική συμφωνία με τους θεσμούς και στη συνέχεια να καταθέσει ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή.
Η πίεση προς την ελληνική πλευρά για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης (καταρχήν των πρώτων 15 προαπαιτούμενων καθώς για τη β’ αξιολόγηση δεν έγινε καμία συζήτηση στοEurogroup και ούτε συζητήθηκε η ατζέντα με τα προαπαιτούμενα που κάποια στιγμή θα πρέπει να επικυρωθεί) αυξάνεται για έναν ακόμη λόγο: τελείωσαν τα λεφτά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τα 1,8 δις. ευρώ που είχε στη διάθεσή της,  από την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ (όλα τα υπόλοιπα πήγαν για το χρέος) έχουν διατεθεί ήδη τα 1,45 δις. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Το γεγονός ότι παρά το ότι έπεσαν 1,45 δις. ευρώ για πληρωμή χρεών, η πτώση στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων δεν είναι αντίστοιχη, οφείλεται στο ότι προστίθενται συνεχώς και νέες οφειλές. Σε κάθε περίπτωση για τον Σεπτέμβρη περισσεύουν μόλις 350 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα η αγορά θα περιμένει την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ (1,7 δις. ευρώ θα πάνε σε ληξιπρόθεσμα). Η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο αν και η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα χρήματα μέσα στον Σεπτέμβριο.
Για να φτάσουμε στην εκταμίευση, θα πρέπει να δώσει θετική έκθεση το κουαρτέτο, να επικυρωθεί η συμφωνία από το Eurogroup και να ανάψει το πράσινο φως από τον ESM.

Αυτός είναι ο κατάλογος με τα 13 ανοιχτά προαπαιτούμενα  

 O κατάλογος με τα 13 προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοικτά περιλαμβάνει τα εξής:
1.     Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους (σ.σ θα καταργηθεί η δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ). Επίσης, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας (πχ δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κλπ) και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
2.      Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ (το μέτρο έχει λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο).
3.     Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.
4.      Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
5.      Η επιλογή των υποψηφίων του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου
6.      Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.
7.      Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και των τριών κάθετων αξόνων.
8.      Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
9.      Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
10.   Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
11.   Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι  ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
12.   Η Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
13.   Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: