Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 13 προαπαιτούμενα που «ξεκλειδώνουν» τη δόση των 2,8 δισ- Στη βουλή το νομοσχέδιο

Τα 13 προαπαιτούμενα που «ξεκλειδώνουν» τη δόση των 2,8 δισ- Στη βουλή το νομοσχέδιο

Τα 13 προαπαιτούμενα που «ξεκλειδώνουν» τη δόση των 2,8 δισ- Στη βουλή το νομοσχέδιο
Εντός της ημέρας θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου- το νομοσχέδιο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που «ξεκλειδώνουν» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα, θα ολοκληρωθούν τα 13 εκ των 15 προαπαιτούμενων, ενώ για τα υπόλοιπα δύο το ίδιο στέλεχος δηλώνει αισιόδοξο ότι θα έχουν κλείσει και αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται η εκτίμηση ότι μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει:
1. Το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία του επείγοντος.
2. Στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα για την οποία έχει προγραμματιστεί το Euro Working Group, οι θεσμοί να πιστοποιήσουν την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να συντάξουν θετική για την Ελλάδα εισήγηση προς το Eurogroup.
3. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν και την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ στις 10 Οκτωβρίου.
Μέχρι και αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς προκειμένου οι διατάξεις να λάβουν την οριστική τους μορφή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τελικώς μόνο οι διατάξεις που καλύπτουν τα προαπαιτούμενα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ενσωματωθούν οι φορολογικές διατάξεις που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Και αυτό διότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινά αποδεκτή λύση ούτε για τον ακατάσχετο λογαριασμό (οι θεσμοί επιμένουν στη θέση τους να μην υπάρξει τέτοιος λογαριασμός, έστω και αν το ακατάσχετο περιορίζεται σε μικρό ποσοστό του συνόλου) ούτε για τον φόρο που θα πρέπει να πληρώνουν όσοι εμφανίζουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους.
Δεδομένου ότι τελειώνει και ο Σεπτέμβριος, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό τα μέτρα για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών να μην ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016 και ολόκληρο το σχέδιο να μετατεθεί να ισχύσει από το νέο έτος.
Ένα από τα θέματα που αναμένεται να παραμείνουν «ανοιχτά» είναι αυτό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί νέα νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της ΥΠΑ, ωστόσο θεωρείται αβέβαιο αν οι προς ψήφιση διατάξεις θα είναι έτοιμες μέσα στην ημέρα. Αντιθέτως, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα πρέπει να μεταφερθούν στο καινούργιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Το τεχνικό μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΑΒ, η Κτηριακή Εταιρεία του Δημοσίου αλλά και οι μετοχές της ΔΕΗ.
Μένει να φανεί αν η λίστα του τεχνικού μνημονίου θα μεταφερθεί αυτούσια στο σχέδιο νόμου ή αν κάποιες εταιρείες θα μείνουν εκτός.
Οι μετοχές του ΟΤΕ ΟΤΕ -οι οποίες προορίζονται για πώληση στη γερμανική Deutsche Telecom- αναμένεται να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι τροπολογίες του ασφαλιστικού.
Με αυτές θα καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.100 κατοίκους, θα αυξηθεί το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών ετών, ενώ θα ψαλιδιστούν και οι εκπτώσεις επί των ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
H λίστα ιδιωτικοποιήσεων
Το τεχνικό μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων:
* ΟΑΣΑ
* ΟΣΥ
* ΣΤΑΣΥ
* ΟΣΕ
* ΟΑΚΑ
* ΕΛΤΑ
* ΕΥΑΘ
* ΕΥΔΑΠ
* ΕΛΒΟ
* Αττικό Μετρό
* ΑΔΜΗΕ
* ΕΑΒ
* Κτηριακή Εταιρεία του Δημοσίου
* Μετοχές ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: