Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ Μία αγορά 10 δισ. «βλέπει» μέσω POS η Τράπεζα Πειραιώς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ

Μία αγορά 10 δισ. «βλέπει» μέσω POS η Τράπεζα Πειραιώς

Μία αγορά 10 δισ. «βλέπει» μέσω POS η Τράπεζα Πειραιώς

Μια μεγάλη αγορά με τζίρο που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο στην οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, κατά κανόνα οικογενειακές, επιχειρήσεις με παρουσία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και εκατομμύρια πελάτες, είναι η αγορά της λεγόμενης «μικρής λιανικής». Περίπτερα, mini markets, ψιλικατζίδικα της γειτονιάς με όλα τα απαραίτητα, συνθέτουν ένα τεράστιο εμπορικό δίκτυο με εκτεταμένη γεωγραφική διείσδυση, που παρ όλες τις συνέπειες της κρίσης αντέχει και πλέον εισέρχεται και αυτό στην εποχή των ψηφιακών συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ κρίσης ο τζίρος των μικρών αυτών εμπόρων της γειτονιάς έφθανε τα 15 δισ. ευρώ. Και? το κυριότερο: ο τζίρος στο σύνολό του διενεργείται τοις μετρητοίς και με μετρητά.
Σε αυτό λοιπόν τον χώρο που αποτελούσε μέχρι πρότινος άβατο για το πλαστικό χρήμα, και εν γένει τη σύγχρονη αντίληψη για τις συναλλαγές τα πράγματα αλλάζουν. Τα capital controls δημιούργησαν καινούργιες ανάγκες ενώ και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, διαμορφώνει άλλα δεδομένα, αφού η χρήση POS θα αποτελέσει σύντομα θεσμική επιταγή.
Και δίπλα σε όλα αυτά πρέπει να καλυφθεί μία πραγματική ανάγκη: το εξαιρετικά μικρό περιθώριο κέρδους των μικρών λιανοπωλητών που δεν επιδέχεται περιορισμό ακόμη και αν πρόκειται για το μικρό κόστος που ανακύπτει γι’ αυτούς από τις προμήθειες των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.
Μία αγορά 10 δισ. «βλέπει» μέσω POS η Τράπεζα Πειραιώς
Ωστόσο, η εκτίμηση είναι πως το πλαστικό χρήμα και η διευκόλυνση ταυτόχρονα με την ασφάλεια των συναλλαγών που αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο δεν θα πλήξει την μικρή αυτή επιχείρηση αλλά είναι εξαιρετικά πιθανόν ότι θα αυξήσει το τζίρο της. Επίσης πιθανόν είναι να βοηθήσει τον μικρό επιχειρηματία να εξελίξει τη δραστηριότητά του και να μεγαλώσει την επιχείρησή του. Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου η μετάβαση αυτή να έχει πραγματικά οφέλη για τον κλάδο θα πρέπει να γίνει με τρόπο και όρους τέτοιους που να λαμβάνουν υπόψη τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες των μικρών επιχειρήσεων, για την πλειοψηφία των οποίων η σχέση με τις τράπεζες φαντάζει μια δύσκολη περιπέτεια.
Και επειδή η ισχύς εν τη ενώσει, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων- Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής προχώρησε σε μια συμφωνία εφ’ όλης της ύλης με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο να επωφεληθούν τα μέλη του από ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών και παροχών, που θα διευκολύνουν τους μικρούς επαγγελματίες της Μικρής Λιανικής να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Η κ. Μ. Καραφουλίδου Senior Director της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και Eπαγγελματιών που διαμόρφωσε με την ομάδα της τη συμφωνία
Η κ. Μ. Καραφουλίδου Senior Director της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και Eπαγγελματιών που διαμόρφωσε με την ομάδα της τη συμφωνία
Σχεδιασμός
Η κ. Μ. Καραφουλίδου Senior Director της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και Eπαγγελματιών που διαμόρφωσε με την ομάδα της τη συμφωνία, επισημαίνει πως η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δυναμικά δίπλα στη μικρή επιχείρηση με συνέπεια επί σειρά ετών. «Εχουμε σημαντική τεχνογνωσία, η οποία μας επιτρέπει έξυπνο, ευέλικτο και ταυτόχρονα δυναμικό σχεδιασμό τέτοιων συμφωνιών υπέρ των πελατών μας, αλλά και σε όφελος του τελικού καταναλωτή που και αυτός είναι πελάτης μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σεβαστήκαμε την ιδιαιτερότητα του κλάδου και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντισταθμίζεται το κόστος της επένδυσής του, αφού τελικά για επένδυση πρόκειται σε ό,τι αφορά το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Εκπροσωπώντας τα μέλη του Συνδικάτου, ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Δούκας ανέλαβε ενεργό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί μια συμφωνία με πραγματικά οφέλη για τους μικρούς επαγγελματίες του χώρου
Εκπροσωπώντας τα μέλη του Συνδικάτου, ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Δούκας ανέλαβε ενεργό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί μια συμφωνία με πραγματικά οφέλη για τους μικρούς επαγγελματίες του χώρου
Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει λοιπόν:
• Kαταθετικούς λογαριασμούς με δωρεάν έξοδα διαχείρισης, δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου επιταγών, υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, υπηρεσία POS Paycenter-τερματικό, ειδική τιμολόγηση για μικροσυναλλαγές-, αλλά και υπηρεσία eaypay Point που αφορά εξόφληση λογαριασμών με χρήση μετρητών από τους πελάτες σε κινητή τηλεφωνία, ΔΕΚΟ ασφαλιστικές όπως και τη δυνατότητα δυναμικής μετατροπής νομίσματος που είναι η κατάλληλη υπηρεσία για σημεία μικρής λιανικής που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές με συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.
• Συγχρόνως προσφέρονται και όλες οι υπηρεσίες κίνησης κεφαλαίων και εμβασμάτων (μεταφορές σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφορές σε προμηθευτές που τηρούν λογαριασμό στην Πειραιώς, εισερχόμενες μεταφορές, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής Winbank και πιστωτικά προϊόντα (έκδοση εγγυητικών επιστολών, όριο υπερανάληψης, χρηματοδότηση αναγκών ρευστότητας).
Ας σημειωθεί ότι η τράπεζα θα μετέχει με δικό της περίπτερο στην 5η έκθεση SuperMarket, MiniMarket στο διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου και θα παρουσιάσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι προνομιακές υπηρεσίες της στους επιχειρηματίες της μικρής λιανικής.
Εκπροσωπώντας τα μέλη του Συνδικάτου, ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Δούκας ανέλαβε ενεργό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί μια συμφωνία με πραγματικά οφέλη για τους μικρούς επαγγελματίες του χώρου. «Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί επέδρασαν καταλυτικά και στη μικρή λιανική» θα πει ο κ. Δούκας. Η συνολική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων από την προ κρίσης εποχή είναι ορατή μολονότι οι επιχειρήσεις του κλάδου όπως ο ίδιος λέει αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις είδη πρώτης ανάγκης για τον καταναλωτή τους.
Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία κινείται ο κλάδος γίνεται μάχη για να προστατευθούν. «Όμως δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση στο νόμο ή στην τάση. Πρέπει να προσαρμοστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον κλάδο στη νέα πραγματικότητα. Αυτό παλέψαμε εμείς με τις τράπεζες και η Πειραιώς ανταποκρίθηκε σε αυτό το εγχείρημα. Η ανάγκη για μας είναι να επιβιώσουμε αλλά και να εξελιχθούμε. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε τη μικρή λιανική σύμφωνα με τα ευρωπαίκά πρότυπα».
Το περίπτερο της γειτονιάς εκσυγχρονίζεται και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα δώσουν όπως όλα δείχνουν την ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη. Οι νέες συνθήκες συναλλαγών αποτελούν μια πραγματικότητα, την οποία όλοι πρέπει να ενσωματώσουν στη ρουτίνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: