Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Επιμένει να βλέπει Grexit η Citi

Επιμένει να βλέπει Grexit η Citi


Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 12:08

UPD:12:08

REUTERS/TONY GENTILE

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εν όψει δεύτερης αξιολόγησης «βλέπει» η Citi, ενώ επιμένει να δίνει αυξημένη πιθανότητα στο Grexit.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας είναι δυσοίωνες και όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, φθάνοντας να προβλέπει -σε περίπτωση Grexit- για το 2018 ύφεση 7,2% και άνοδο του πληθωρισμού στο 46,2%.
Η Citi στη μηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οι επαφές για την ελάφρυνση του χρέους θα αναζωπυρώσουν την πολιτική αβεβαιότητα.
Η λύση για το χρέος παραμένει αμφίβολη και ενισχύεται σε αυτό το πλαίσιο ο κίνδυνος του Grexit για τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι το ΑΕΠ του β’ τριμήνου μπορεί να ήταν κάπως ισχυρότερο από ό,τι περίμενε, αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στο αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών.
Αυτό οδηγεί τη Citi στην προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ΑΕΠ του 2016 και έτσι εκτιμά πλέον ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 0,3%, στo ίδιo μήκος κύματος με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπου η εκτίμησή της ήταν για ύφεση στο 1,2%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, διατηρώντας έτσι την ύφεση.
Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με τις νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σύμφωνα με τη Citi θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι, μία εκτίμηση που η αμερικανική τράπεζα διατηρεί.

Αστοχίες στο πρώτο πρόγραμμα παραδέχεται το ΔΝΤ

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 18:15
 
UPD:18:17
REUTERS/Kim Kyung Hoon
Η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI), καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ.
Η ύφεση στην Ελλάδα ήταν πολύ βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματος, ενώ δεν είχε προβλεφθεί τα εμπόδια που προέκυψαν από την εφαρμογή του, παραδέχεται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση». Η αυτοκριτική για τα λάθη του Ταμείου περιλαμβάνεται στην Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ).
Η Λαγκάρντ, διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».
Με δήλωση της, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή».
Ωστόσο, παρατηρεί «η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις».
«Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος» συμπεραίνει.
Αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο.
«Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης» σημειώνει.
Η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI), καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ.
Επαναλαμβάνει την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ΄ εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Με δεδομένη την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην τρόικα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του Ταμείου με τις περιφερειακές συμφωνίες χρηματοδότησης.
Πηγή: ΑΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: