Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ BofA: «Βλέπει» αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών και ταραχώδη δεύτερο εξάμηνο λόγω αξιολόγησης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ

BofA: «Βλέπει» αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών και ταραχώδη δεύτερο εξάμηνο λόγω αξιολόγησης

BofA: «Βλέπει» αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών και ταραχώδη δεύτερο εξάμηνο λόγω αξιολόγησης

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών με αφορμή την δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, και καθυστέρηση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «βλέπει» η BofA Merrill Lynch στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα.
H BofA Merrill Lynch σημειώνει επίσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους πιθανώς να αποδειχθεί ιδιαίτερα «θορυβώδες» για την Ελλάδα, λόγω αξιολόγησης.
Η BofA υπογραμμίζει την αδυναμία των φορολογικών εσόδων και ιδιαίτερα την αστοχία κατά 337 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, επισημαίνοντας ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μπορεί να απειληθεί η επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ωστόσο η επενδυτική τράπεζα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη πιθανότητα εισόδου των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, η χρονική στιγμή της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα», τονίζει η BofA. Η ΕΚΤ πριν αποφασίσει για το QE, θα περιμένει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά και την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με την BofA, η ΕΚΤ θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν από την προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE δεν είναι πιθανό να συμβεί το Σεπτέμβριο.
Έτσι, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές του 2017, πριν ενταχθεί στο QE. Αν και αυτή δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι σίγουρα πιο εύκολη από ό, τι η προηγούμενη, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένας… περίπατος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα. Όπως τονίζει, η πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχνή και κατά τη διάρκεια της β΄ αξιολόγησης θα εφαρμοστούν αρκετά αμφιλεγόμενα μέτρα. Έτσι, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματικός, όπως καταλήγει η BofA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: