Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Βαριά φορολογία σε όσους δεν χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα»

Βαριά φορολογία σε όσους δεν χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα»

Βαριά φορολογία σε όσους δεν χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» - Κεντρική Εικόνα
Στα... μανταλάκια θα «κρεμάσει»  η Εφορία όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν δαπανήσουν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο εισοδήματός τους με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή άλλου τραπεζικού μέσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, θα επιβάλλεται φόρος που θα ανέρχεται ακόμη και στο 45% του ποσού το οποίο δεν δαπανήθηκε με πλαστικό χρήμα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το ποσό αυτό ως εικονικό εισόδημα που θα προστίθεται στο δηλωμένο εισόδημα του φορολογούμενου.
Πιο συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών θα προβλέπειότι μισθωτοί και συνταξιούχοι ηλικίας έως 75 ετών που δεν κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους θα πρέπει να δαπανήσουν με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο τουλάχιστον ένα ποσοστό του εισοδήματός τους με βάση την παρακάτω κλίμακα:
TI ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
ΕΩΣ 10.00010%
10.000-20.000 15%
20.000-40.000 20%
40.000+30%
  
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει μέσω τραπεζικού συστήματος τουλάχιστον το ποσό των 6.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος δαπάνησε τελικά το ποσό των 4.000 ευρώ. Οι 2.000 ευρώ που του λείπουν από δαπάνες με πλαστικό χρήμαθα θεωρηθούν εισόδημα και θα προστεθούν στο εισόδημά του. Έτσι ο φορολογούμενος του παραδείγματος θα φορολογηθεί για εισόδημα 32.000 ευρώ.
Σε εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 30.000 ευρώ  που λαμβάνει φορολογούμενος χωρίς παιδιά αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος  5.600 ευρώ. Για το εισόδημα 32.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 6.260 ευρώ, δηλαδή 660 ευρώ περισσότερα.
Εκτός από τα παραπάνω το νομοσχέδιο θα προβλέπει και σειρά κινήτρων και μέτρων προκειμένου να επεκταθούν οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα, όπως: 
- υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών ότι ο πελάτης μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να πληρώσει με πλαστικό χρήμα
- καθιέρωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες στον οποίο όμως θα είναι εφικτή μόνο η κατάθεση ποσών από εισπράξεις μέσω καρτών (δεν θα επιτρέπονται άλλες καταθέσεις)
- υποχρεωτική εγκατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2017 συσκευών χρέωσης καρτών POS σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών (γιατροί, δικηγόροι κλπ)
- μείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: