Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ανθρακες ο θησαυρός του "μειωμένου ΕΝΦΙΑ"


Ανθρακες ο θησαυρός του "μειωμένου ΕΝΦΙΑ"

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι εξόχως αποκαλυπτική για το "ποιός πληρώνει το μάρμαρο"
anthrakes-o-thisauros-tou-meiwmenou-enfia
 

Σε κάθε κτίσμα και οικόπεδο εντός σχεδίου της χώρας, αντιστοιχεί φόρος άνω των 430 ευρώ όταν σε κάθε αγροτεμάχιο, η επιβάρυνση δεν ξεπερνά τα 27 ευρώ. Συνολικά, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνονται με φόρο κατοχής ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή άνω του 0,55%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Όσο για την περίφημη μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα έφερνε ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον οι μισοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και οικοπέδων εντός σχεδίου δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση εξαιτίας της μείωσης των αξιών.
Τα τελικά στοιχεία από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ – τα εκκαθαριστικά θα σταλούν μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου- διαλύουν αρκετούς από τους «μύθους» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ενόψει της αποστολής των εκκαθαριστικών.
Τα τελικά στοιχεία από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ διαλύουν αρκετούς από τους «μύθους» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση 
  1. Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία της κυβέρνησης που να επιφέρει μείωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το γεγονός ότι 2.478.671 φυσικά πρόσωπα και 14.954 επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των αντικειμενικών αξιών στην οποία υποχρεώθηκε το υπουργείο Οικονομικών λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι «κερδισμένοι», δεν θα δουν –παρά σε λίγες περιπτώσεις- εντυπωσιακές μειώσεις στο εκκαθαριστικό τους καθώς στην πλειοψηφία τους, οι «κερδισμένοι» κερδίζουν το πολύ έως 10-20 ευρώ.
  2. Όσοι περιμένουν ότι θα πληρώσουν λιγότερα εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, θα απογοητευτούν. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε σύνολο 15,5 εκατομμυρίων ιδιοκτησιών για τουλάχιστον τα μισά δεν προκύπτει καμία μείωση φόρου παρά τη μείωση της αξίας. Το αντίθετο: υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχει μειωθεί καν η αντικειμενική αξία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιβάρυνση εξαιτίας του συμπληρωματικού φόρου.
  3. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών είχε ως αποτέλεσμα το βεβαιωθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ να μειωθεί κατά περίπου 101,3 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και κατά 2,3 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Αυτό το ποσό θα το πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις μέσω του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος αυξάνεται αντίστοιχα κατά 38 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και κατά 65 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Αυτά τα 100 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να τα πληρώσουν κατά κύριο λόγο 278.052 φυσικά πρόσωπα, που επιβαρύνονται με περισσότερα από 50 ευρώ ο καθένας, αλλά και 24.218 επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.
  4. Ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού που προκύπτει από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, είναι ότι εκτός του ότι αυξήθηκε κατά 10% ο συντελεστής υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, επιβλήθηκε για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Ειδικά τα ξενοδοχεία που έχουν μεγάλες επιφάνειες, θα εκπλαγούν από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Μόνο για τον συμπληρωματικό φόρο, οι εταιρείες θα πληρώσουν 281 εκατ ευρώ ενώ συνολικά ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στο μισό δισ. ευρώ.
  5. Συνολικά για τον ΕΝΦΙΑ θα βεβαιωθούν φέτος –όπως και πέρυσι 3,34 δισ. ευρώ. Ο φόρος είναι ο ίδιος παρά το γεγονός ότι η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 90 δισ. ευρώ (μόνο 73 δισ. ευρώ ήταν η μείωση στις αξίες των ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα ενώ περίπου 16 δισ. ευρώ ήταν η μείωση και στις εταιρείες). Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα εκτιναχθεί φέτος στο 0,58% της αξίας των ακινήτων. Ήδη, ο συντελεστής αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Στην  πραγματικότητα, ο φόρος κατοχής ακινήτων, υπολογίζεται με πραγματικό συντελεστή πάνω από 0,65%
  6. Η κυβέρνηση –όπως και η προηγούμενη- «τρέμει» τις αναμετρήσεις με τους αγρότες. Έτσι, σε αγροτεμάχια συνολικής αξίας 100 δισ. ευρώ (μόνο για τα φυσικά πρόσωπα) επιβάλλεται φόρος μόλις 102 εκατ. ευρώ. Σε κάθε αγροτεμάχιο, αντιστοιχεί φόρος 28 ευρώ καθώς συνολικά εμφανίζονται να έχουν αγροτεμάχια στην κατοχή τους 3.669.481 άτομα. Αντίθετα, κάθε κτίσμα, επιβαρύνεται με 430 ευρώ. Αυτό οφείλεται εξαιτίας του ότι στα αγροτεμάχια επιβάλλεται κύριος φόρος ο οποίος ξεκινάει από το ένα ευρώ το στρέμμα και –μετά και την πρόσφατη υπαναχώρηση της κυβέρνησης- μηδενικός συμπληρωματικός φόρος. 

Δείτε ποιοί θα επιβαρυνθούν πιο πολύ από τον ΕΝΦΙΑ

Στοιχεία από την προσωρινή επεξεργασία των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών .
deite-poioi-tha-epibarunthoun-pio-polu-apo-ton-enfia
 
Στοιχεία από την προσωρινή επεξεργασία των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το οποίο οργανώνει επικοινωνιακή εκστρατεία ενόψει της αποστολής των περίπου 6,5 εκατομμυρίων εκκαθαριστών το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Επικαλούμενο στοιχεία από την προκαταρκτική εκκαθάριση του φετινού φόρου  ακινήτων αναφέρεται σε ενημέρωση ότι με τις μεταβολές που υπήρξαν φέτος τόσο στις αντικειμενικές αξίες όσο και στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου τα 9 στα 10 φυσικά πρόσωπα προκύπτει είτε ότι θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι είτε μικρή ελάφρυνση είτε θα επιβαρυνθούν με ποσά που δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.
Ομως από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει ότι για μερικές χιλιάδες ιδιοκτητών  θα προκύψουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 50 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 3.000 ευρώ.
Συνολικά ο αριθμός όσων θα πληρώσουν περισσότερα ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια και αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου ιδιοκτητών.
  Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς σε ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων ακίνητη περιουσία ανέρχεται στα 200,000 ευρώ αλλά και στις επιχειρήσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν συμπληρωματικό φόρο ακόμη και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Συνολικά αυξημένο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν 400.000 πρόσωπα και επιχειρήσεις
Από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης έχει ήδη γίνει – άσχετα αν τα ραβασάκια προετοιμάζεται να αναρτηθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο για ευνόητους λόγους- προκύπτει ότι:
· Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270,000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.
· Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420,000) θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ.
· Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).
· Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκ) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι
· Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2016 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και «αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: