Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Καταχώρηση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από αλλοδαπή εταιρεία σε απλογραφικά βιβλία

Καταχώρηση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από αλλοδαπή εταιρεία σε απλογραφικά βιβλία

 Επισυναπτόμενο αρχείο
Σε εποχιακή επιχείρηση με ΄ΚΑΔ 55201105 ¨Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων¨ κάθε μήνα κόβεται ένα τιμολόγιο απο την Ολλανδία απο μια εταιρεία που μεσολαβεί για τις κρατήσεις των δωματίων, στο οποίο αναφέρονται τα έσοδα απο τις παροχές υπηρεσιών ενοικίασης των δωματίων ανά μήνα καθώς και η προμήθεια της Ολλανδικής εταιρείας. Η επιχείρηση μας τιμολογεί τον κάθε πελάτη με απόδειξη παροχής υπηρεσιών αθεώρητη και με ΦΠΑ 13%. Η Ολλανδική εταιρεία κρατάει προμήθεια απο την τελική τιμή του δωματίου 15%. Η είσπραξη των εσόδων γίνεται είτε απευθείας απο εμάς και αποστολή της προμήθειας στο λογαριασμό της Ολλανδικής εταιρείας, είτε με χρέωση πιστωτικής κάρτας του πελάτη απο την Ολλανδική εταιρεία και αποστολή στο λογαριασμό μας το υπόλοιπο ποσό μείον την προμήθεια της. Η πράξη αυτή θεωρείται ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσιών ή παράδοση υπηρεσιών; Υποχρεούμαστε να υποβάλλουμε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα για το συγκεκριμένο τιμολόγιο; Ποιές εγγραφές κάνουμε για το συγκεκριμένο τιμολόγιο στα απλογραφικά βιβλία μας και πως γίνεται η καταχώρηση των λογαριασμών, εφόσον αφορά ενδοκοινοτική παράδοση στη περιοδική δήλωση ΦΠΑ;
Η αμοιβή που δίνει η ελληνική   επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων, στο αλλοδαπό πρακτορείο (Ολλανδική επιχείρηση υποκείμενη στο φόρο), φορολογείται    σύμφωνα με το γενικό κανόνα της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ΦΠΑ. Δηλαδή, στον τόπο του λήπτη των υπηρεσιών εφόσον είναι πρόσωπο υποκείμενο στο ΦΠΑ.  Στην προκειμένη περίπτωση, λήπτης των υπηρεσιών είναι η ελληνική επιχείρηση και η πράξη φορολογείται στο εσωτερικό της χώρας.

Στο φορολογικό στοιχείο της αλλοδαπής επιχείρησης δεν χρεώνεται ΦΠΑ. Ο φόρος αποδίδεται με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ της οικείας φορολογικής περιόδου, με τη χρήση του μηχανισμού της αντιστροφής υποχρέωσης (πρακτική χρεωπίστωσης στην περιοδική δήλωση  ΦΠΑ).   Για τις υπηρεσίες αυτές, υποβάλλεται ανακεφαλαιωτικός πίνακας λήψης ενδοκοινοτικών  υπηρεσιών, σύμφωνα με την εγκ. 1091531/25-9-2009. Δεν υποβάλλεται δήλωση intrastat.

Στο έντυπο Φ2 της  δήλωσης ΦΠΑ, η πράξη αναγράφεται στον κωδικό 303-333 του υποπίνακα α΄ στις εκροές και στον κωδικό 365-385 του υποπίνακα β΄ στις εισροές. Στο βιβλίο εσόδων – εξόδων, η πράξη μπορεί να αναγραφεί μόνο στο σκέλος των εξόδων, σε ιδιαίτερη στήλη λήψης ενδοκοινοτικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: