Σε αναζήτηση λύσης για ακατάσχετο λογαριασμό στους επαγγελματίες έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού πλην όμως βρίσκει αντίθετους τους δανειστές με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κατάσχεση από το πρώτο ευρώ για χρέη στο Δημόσιο να οδηγούνται σε πλήρη εξόντωση.
Ως γνωστόν, κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες από τη Φορολογική Διοίκηση έως του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε σύσκεψη η οποία έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Τ. Αλεξιάδη και τον ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλή προσέρχεται με κύριο αίτημα την άμεση καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, η δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από τραπεζικές συναλλαγές και POS, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εάν οι διατάξεις ενεργοποιούνταν την 1η Οκτωβρίου.
Η διάταξη η οποία σχεδιάζεται θα προβλέπει ότι από αυτόν τον λογαριασμό, με πάγια εντολή, θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.