Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Ολα τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ - Τι θα πληρώσουμε φέτος - Σοκ για τις επιχειρήσεις

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Ολα τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ - Τι θα πληρώσουμε φέτος - Σοκ για τις επιχειρήσεις

Ολα τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ - Τι θα πληρώσουμε φέτος - Σοκ για τις επιχειρήσεις

Της Μαρίας Βουργάνα
Στα 3,179 δισ. ευρώ ανήλθε τελικά ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις 6,36 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα), με την πρώτη δόση να πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη του στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από το φόρο.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν χθες στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet είναι τριών ταχυτήτων καθώς σχεδόν τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ, τρεις στους δέκα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο ενώ για τους υπόλοιπους ο φετινός φόρος είναι ίδιος με αυτόν που πλήρωσαν το 2015. Με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επιβαρύνονται φέτος σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ προκύπτει ότι:
• 2.463.586 φυσικά πρόσωπα (το 38,5%) πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Η μη μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα, σε συνδυασμό με την μείωση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας είχε ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί για τους ιδιοκτήτες αυτούς. Για παράδειγμα διαμέρισμα 20ετίας στα Βριλήσσια επιφάνειας 112,45 τ.μ. με 19,74 τ.μ βοηθητικούς χώρους ο κύριος φόρος ανήλθε φέτος σε 457,81 ευρώ από 583,30 ευρώ το 2015 (μείωση 125,49 ευρώ ή 21,5%). Για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων η μείωση του ΕΝΦΙΑ οφείλεται στην πώληση ή μεταβίβαση με γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου τους.
Ολα τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ - Τι θα πληρώσουμε φέτος - Σοκ για τις επιχειρήσεις
• 1.667.901 φορολογούμενοι (26% του συνόλου) διαπίστωσαν ότι φέτος θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν και το 2015, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό συνέβη επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλοί ιδιοκτήτες παρέμειναν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και πληρώνουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015. Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και όσοι διαθέτουν ακίνητα σε φθηνές περιοχές όπου η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ το τ.μ. καθώς στις περιοχές αυτές δεν υπήρξε μείωση των αντικειμενικών αξιών.
«Φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ για 3 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων 
• 2.274.284 ιδιοκτήτες ακινήτων (το 35,5% του συνόλου των φυσικών προσώπων) καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο» του ΕΝΦΙΑ αφού είδαν το εκκαθαριστικό τους να είναι «φουσκωμένο» σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα για 261.870 φορολογούμενους οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 50 ευρώ και φθάνουν τα 1.000 ευρώ ενώ «ψυχρολουσία» υπέστησαν 10.133 ιδιοκτήτες ακινήτων όταν διαπίστωσαν ότι θα πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στους χαμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται όσοι:
[1] Διαθέτουν ακίνητα (εκτός αγροτεμαχίων) των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος υπολογίστηκε φέτος με μειωμένο αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ πέρυσι και αυξημένους συντελεστές. Πολλοί φορολογούμενοι ενώ είδαν ότι ο κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών διαπίστωσαν ότι ο συμπληρωματικός φόρος αυξήθηκε κατακόρυφα με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο.
[2] Κατέχουν κτίσματα σε ακριβές περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ στις οποίες δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και παράλληλα υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο.
[3] Είχαν καθ΄όλη τη διάρκεια του 2015 ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ρευματοδοτούμενα. Μέχρι και πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα αυτά, ήταν μειωμένος κατά 20%. Φέτος καταργήθηκε η έκπτωση στον φόρο για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.
Πιο αναλυτικά από τους 2.274.284 ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν «φουσκωμένο» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ:
• 1.573281 φορολογούμενοι πληρώνουν επιπλέον φόρο από 1 λεπτό του ευρώ έως 10 ευρώ.
• 429.000 επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο από 10 έως 1.000 ευρώ.
• 10.133 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν έξτρα ΕΝΦΙΑ πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
• Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ανήλθαν συνολικά σε 7.424.656 εκ των οποίων 7.369.412 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 55.244 νομικά πρόσωπα.
• Το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε διαμορφώθηκε σε 3,179 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,712 δισ. ευρώ βεβαιώθηκαν σε 6.313.243 φυσικά πρόσωπα και 466,83 εκατ. ευρώ σε 49.946 επιχειρήσεις.
• 1.056.169 φυσικά πρόσωπα και 5.298 επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ γιατί η εκκαθάριση ήταν κάτω από 1 ευρώ.
Επιχειρήσεις: Επιβαρύνονται 7 στις 10
Μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ που ξεπερνούν ακόμη και τα 1.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν φέτος σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις λόγω της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα με συντελεστή 1. Συνολικά 34.357 επιχειρήσεις σε σύνολο 53.085 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα:
• 17.267 νομικά πρόσωπα, δηλαδή το 32,53% των υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσει από 50 ευρώ ως 1.000 ευρώ παραπάνω ΕΝΦΙΑ.
•  6.888 επιχειρήσεις, δηλαδή το 12,98% των υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο από πέρσι.
ΠΟΜΙΔΑ: Επιβαρύνονται έξι κατηγορίες φορολογουμένων
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για χαριστική βολή όταν ανακοινωθεί ο νέος ΦΑΠ
Φορολογικό σοκ για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων προκάλεσε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ και τονίζει ότι η χαριστική βολή αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα που θα εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ ο φετινός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει ιδιαίτερα:
[1] Τους φορολογούμενους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
[2] Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).
[3] Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων (αύξηση 23-25%).
[4] Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000€/τ.μ., στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.
[5] Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου.
[6] Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΕΕΑΠ

Βαρύς ο ΕΝΦΙΑ για τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων

Βαρύς ο ΕΝΦΙΑ για τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων

Του Νίκου Σακελλαρίου
Ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου από τον ΕΝΦΙΑ καθώς η αναπροσαρμογή του συντελεστής φορολόγησης από το 0,125% (1,25 τοις χιλίοις) σε 0,75% (7,5 τοις χιλίοις) εκτίναξε και τις φορολογικές εισφορές ακόμη και πάνω από τις προβλέψεις που είχαν κάνει οι εταιρείες στα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου. Η επιβάρυνση αυτή γίνεται στο σύνολο των ακινήτων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται οι εταιρείες στην Ελλάδα και όχι για το χαρτοφυλάκιό τους στο εξωτερικό.
Η Grivalia
Η Grivalia έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο εσωτερικό που ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ. Στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου περιλαμβάνεται πρόβλεψη εξόδου από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ ο οποίος για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016 ανέρχονταν στο ποσό των 2,491 εκατ. Ευρώ. Στο κονδύλι των φόρων για την εταιρεία και τον όμιλο , για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016 περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τον φόρο ενεργητικού ποσού 858 χιλ. ευρώ και 931 χιλ. ευρώ αντίστοιχα όταν στις 30 Ιουνίου 2015 διαμορφώθηκε στις 453 χιλ. ευρώ και 490 χιλ. ευρώ. Δηλαδή διπλασιασμός σχεδόν των προβλέψεων για φόρους επί ενεργητικού.
Η Πανγαία
Η Πανγαία , θυγατρική της ΕΤΕ, έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 590 εκατ. Ευρώ περίπου και βάσει της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησης τους θα πληρώσει περίπου εξαπλάσιους φόρους επί ακινήτων. Όπως ενδεικτικά είχε δηλώσει στη Βουλή, ο Αριστοτέλης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη με φορείς της αγοράς «τα μοναδικά οχήματα με αποστολή την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων βρίσκονται αντιμέτωπα με αύξηση της φορολογίας κατά 750%.». Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ έφεραν στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης, επένδυσαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και σχεδιάζουν επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. την επόμενη τριετία, όπως ανέφερε.
Η Lamda
Αντίστοιχα, και η Lamda Development η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων περίπου 500 εκατ. ευρώ και έχει αναλάβει πρόσφατα την υλοποίηση του project στο Ελληνικό, θα πληρώσει με τους νέους συντελεστές αυξημένη φορολογία ΕΝΦΙΑ που βάσει εκτιμήσεων θα φτάσει σε ετησιοποιημένη βάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη αύξηση των φορολογικών συντελεστών τον Ιούνιο 2016, θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα αποτελέσματα χρήσης των ΑΕΕΑΠ οι οποίες θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις εις βάρος της κερδοφορίας τους, δυσαρεστώντας του ξένους μετόχους και τα funds τα οποία έβλεπαν υψηλές υπεραξίες. Οι εταιρείες ενδεχομένως να αλλάξουν και την μερισματική τους πολιτική στο επόμενο διάστημα υιοθετώντας πρακτικές επιστροφής κεφαλαίων για να ικανοποιήσουν τους βασικούς τους μετόχους και να μην υποστούν απομείωση στα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: