Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Παραπληροφόρηση» τα όσα γράφτηκαν για «αλαλούμ» σχετικά με το ΕΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Παραπληροφόρηση» τα όσα γράφτηκαν για «αλαλούμ» σχετικά με το ΕΚΑΣ

«Παραπληροφόρηση» τα όσα γράφτηκαν για «αλαλούμ» σχετικά με το ΕΚΑΣ

Για επιχείρηση παραπληροφόρησης με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους συνταξιούχους κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά για "Αλαλούμ με το νόμο για την επαναφορά του ΕΚΑΣ".
Συγκεκριμένα το υπουργείο στην απάντηση του επισημαίνει:
- Από 8/8/2016 είχε εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ, όσο και εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.
- Η εφαρμογή των υπόλοιπων ρυθμίσεων που προβλέφθηκαν στον ν.4411/2016 (καταβολή ποσού ισόποσου της παροχής που απωλέσθηκε στον/στην σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δύο συζύγους, η καταβολή του ποσού που απωλέσθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς και η χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας) εξαρτώνται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους. Οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει τον Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1η Αυγούστου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο στην απάντηση του, σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με έλλειψη χρημάτων, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κατρούγκαλος: Το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο

Κατρούγκαλος: Το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο

«Τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις, τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για νέο σοκ από τον Οκτώβριο στις συντάξεις.
Ο υπουργός τονίζει για άλλη μια φορά ότι προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και εξηγεί πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων κυρίως του ΙΚΑ. Σημειώνει δε ότι οι μειώσεις θα είναι ανάλογες με αυτές που προέκυψαν τον Αύγουστο με τον επανυπολογισμό των συντάξεων του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10%, μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%.
«Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη, γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
- Κύριε υπουργέ θα υπάρξειόπως γράφεται σήμερανέο σοκ από τον Οκτώβριο στις συντάξειςόταν και θα αφαιρεθούν και τα αναδρομικά;
Τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν. Και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνεται αυτό που έχουμε ήδη προαναγγείλει από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και θα επανυπολογίσουμε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι έχουν άθροισμα σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ ενδεχομένως να δουν κάποιες αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους. Αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο, ξέρουμε επομένως τι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο για τις υπόλοιπες από αυτές. Τον Αύγουστο έγινε ο επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ. Τι ξέρουμε από τον Αύγουστο; Ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10% μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο όπως είπα κυρίως για τις συντάξεις του ΙΚΑ. Άρα οι συνταξιούχοι θα δουν τη νέα τους επικουρική όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τις αναπροσαρμογές. Για τους περισσότερους θα είναι όπως ήταν για το 80% των περιπτώσεων του Αυγούστου. Πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου.
Κύριε υπουργέ, ισχύει η πληροφορία ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα συνταξιούχων θα δούνε τον Σεπτέμβρη έως και 38% μειωμένες τις επικουρικές τους συντάξεις;
Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Ξέρουμε από τα στατιστικά των αναπροσαρμογών του Αυγούστου -και ανάλογα θα είναι τα αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο- ότι τόσο μεγάλη μείωση αφορούσε λιγότερο από το 5% των συνταξιούχων. Όπως είπα προηγουμένως η μεσοσταθμική μείωση για το 20% αυτών που μειώθηκαν οι συντάξεις, επαναλαμβάνω το 80%, δεν είδε καμιά μείωση, αλλά και για αυτό το 20% που είδε μειώσεις η μεσοσταθμική μείωση είναι της τάξης του 8-10%.
Με άλλα λόγια θα ήθελα να μου πείτε τι θα περιμένουν να δουν στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου;
Όπως έχω πει πράγματι η αλήθεια βρίσκεται στα ΑΤΜ, ούτε στις δηλώσεις εκατέρωθεν ούτε στην παραπληροφόρηση και μάλιστα την κίτρινη ή την... παραπληροφόρηση. Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος. Το υπόλοιπο 20% αυτών που παίρνουν επικουρική θα δουν μια αναπροσαρμογή στη σύνταξή τους…
Η οποία θα είναι πόση;
  Μεσοσταθμικά μπορεί να υπάρχει μια μείωση 8-10%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: