Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Το καλοκαίρι φεύγει. Οι Μ.Υ.Φ. είναι εδώ και θα... μείνουν...

Το καλοκαίρι φεύγει. Οι Μ.Υ.Φ. είναι εδώ και θα... μείνουν...




Το καλοκαίρι φεύγει. Οι Μ.Υ.Φ. (*) είναι εδώ και θα... μείνουν... 

Υπενθύμιση καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής και άλλων θεμάτων, καταστάσεων πελατών προμηθευτών ημερολογιακού έτους 2015. 

Κι ενώ το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά-σιγά εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε άμεσα στο “κλίμα” των υποχρεώσεων (πολλοί βέβαια έχουν ήδη), που και για τον Σεπτέμβρη είναι αρκετές.
Μεταξύ άλλων έχουμε και αυτή για την οποία έχει “χυθεί πολύ μελάνι” στο παρελθόν και δεν είναι άλλη, από την υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών ή όπως αλλιώς έχει καθιερωθεί να τις λέμε, των “Μ.Υ.Φ.” (*). Μπορεί άλλοι συνάδελφοι να έχουν ήδη στείλει τις καταστάσεις αυτές και άλλοι όχι περιμένοντας τον Σεπτέμβρη για να το πράξουν αλλά, όλοι θα καλεστούμε να ασχοληθούμε πάλι μαζί τους, στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τυχόν αποκλίσεις με τους αντισυμβαλλόμενους.

Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία αυτή στους συναδέλφους τα παρακάτω:

1) Οι υπόχρεοι υποβάλλουν τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

2) Μετά τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί (15 στον αριθμό, αφορώντας τις προθεσμίες, τις περιόδους υποβολής κ.λπ.), η ΠΟΛ.1022/7.1.2014 ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των καταστάσεων αυτών για το ημερολογιακό έτος 2015, την 30η Σεπτεμβρίου 2016.

3) Όλοι οι υπόχρεοι υποβάλλουν τις καταστάσεις πελατών (εσόδων) και προμηθευτών (εξόδων) με τριμηνιαία περίοδο (υποβάλλονται 4 τρίμηνα) εκτός από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα), τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα), τους μη υπόχρεους σε υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ. που υποβάλλουν τις δηλώσεις προμηθευτών (εξόδων) με ετήσια περίοδο (υποβάλλονται για όλο το έτος).

4) Τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού (από την Ε.ΥΔ.Α.Π., τις δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία), δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη).

5) Με την ΠΟΛ.1240/29.10.2015 ορίστηκε πως για το ημερολογιακό έτος 2015, τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και 30/11/2016.

6) Με την ΠΟΛ.1051/25.4.2016 ορίστηκε πως δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.

Συνοπτική παρουσίαση ερωτήσεων και λοιπών βοηθημάτων για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου.

(*) Η αυτόνομη Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (Μ.Υ.Φ.) ιδρύθηκε το 1975. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε Μηχανογραφικό Κέντρο Υπουργείου Οικονομικών (ΜΗ.Κ.Υ.Ο.) και μετέπειτα σε Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.). Τελικά μετεξελίχθηκε στη σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).


http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: