Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΥ-ΤΣΙΠΡΑ Οι 9 προτάσεις των Επιμελητηρίων για προσέλκυση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΥ-ΤΣΙΠΡΑ

Οι 9 προτάσεις των Επιμελητηρίων για προσέλκυση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας

Οι 9 προτάσεις των Επιμελητηρίων για προσέλκυση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας

Εννέα δέσμες προτάσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει κίνητρα και για τη δραστηριοποίηση όχι μόνο των ξένων επενδυτών αλλά και των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος όπως είπε είναι η σταδιακή επιστροφή των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αξιοποίηση αδρανών κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Τονίζει ακόμη ότι ο εθνικός στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, προκειμένου η οικονομία της να επανέλθει στην κανονικότητα και να ανακτηθεί το βιοτικό επίπεδο που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Οι προτάσεις των επιμελητηρίων περιλαμβάνουν:
-Μείωση φορολογικών συντελεστών (flat rate 20% για τις επιχειρήσεις, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ)
-Συρρίκνωση του κράτους, εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου, χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων, διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού με μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου.
-Διαρθρωτικές αλλαγές (προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού, μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων).
-Στήριξη εξαγωγών με φορολογικά κίνητρα και κατάργηση επιβαρύνσεων.
-Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
-Ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων όπως η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, η επέκταση της Αττικής Οδού και του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, η κατασκευή έργων πράσινης ενέργειας, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής (άξονας Σούνιο - Φάληρο).
-Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στο ανταγωνισμό.
-Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: