Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΤΑ 569 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ «Τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ από το 2017 για να μη μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΤΑ 569 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

«Τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ από το 2017 για να μη μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων

«Τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ από το 2017 για να μη μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων

Του Γιώργου Γάτου
Σχέδιο για την καταβολή χαμηλότερων ποσών ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2017, αντί του δύσκολου (από πολιτική και κοινωνική άποψη) νέου... περιορισμού των δικαιούχων, μετά τους 160.000 που είτε έχασαν είτε έλαβαν μειωμένο το επίδομα, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το εναλλακτικό σχέδιο συντάχθηκε μετά το «σοκ» των πρώτων περικοπών που έγιναν τον Ιούλιο για να μειωθεί η ετήσια δαπάνη κατά 168 εκατ. ευρώ (όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο) και με δεδομένη την υποχρέωση για την περιστολή της σχετικής δαπάνης κατά... 569 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο! Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, το σχέδιο προβλέπει αντί του επαναπροσδιορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων -που φέτος αυστηροποιήθηκαν κατεβάζοντας στα 7.972 ευρώ το καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, επιδόματα κ.ά. και το οικογενειακό στα 11.000 ευρώ - να τροποποιηθούν τα ποσά του ΕΚΑΣ έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο, «κύμα» διαγραφής χαμηλοσυνταξιούχων από τις λίστες των δικαιούχων και το κονδύλι να μοιραστεί στηρίζοντας τους πιο «αδύναμους». Τη δυνατότητα επανακαθορισμού των ποσών του ΕΚΑΣ (και όχι υποχρεωτικά των εισοδηματικών κριτηρίων) για την περιστολή της δαπάνης, έως την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ στα τέλη του 2019 δίνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στο άρθρο 92, εξηγούν τα ίδια στελέχη. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να μη μειωθούν τα 230 ευρώ που δίνονται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ και οι μειώσεις να γίνουν στα επόμενα ποσά του ΕΚΑΣ τα οποία ισχύουν ανά κλίμακα εισοδήματος και είναι 172,50 ευρώ για εισόδημα 7.216,01 ευρώ - 7.518 ευρώ, 115 ευρώ για εισόδημα 7.518,01 ευρώ - 7.720 ευρώ και 57,50 ευρώ για εισόδημα από 7.710,01 ευρώ - 7.972 ευρώ.
Αντισταθμιστικά
Στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θα τεθεί, πάντως, και το κόστος για τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία ισχύουν από την 1η Αυγούστου για όσους έχασαν ή έλαβαν μικρότερο ΕΚΑΣ. Ηδη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος υπέγραψε -και στέλνει- στα Ταμεία εγκύκλιο για την απαλλαγή τους από την εισφορά ασθενείας (6%), ενώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μονιμοποιήσει μέτρα αυτής της μορφής. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη του ΕΚΑΣ τον Αύγουστο περιορίστηκε στα 49,2 εκατ. ευρώ από τα 75 εκατ. ευρώ στα οποία είχε φτάσει (31,679 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 15,411 στον ΟΑΕΕ και 2,184 στο ΝΑΤ όπου εκκρεμεί η περικοπή). Ωστόσο, στο πεντάμηνο Αυγούστου - Δεκεμβρίου, τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν ή έλαβαν μικρότερο ΕΚΑΣ θα έχουν κόστος 50 έως 60 εκατ. ευρώ: Η απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς ασθενείας 6% θα κοστίσει 18 εκατ. ευρώ, η χορήγηση προπληρωμένης κάρτας για αγορές στο 30% του ΕΚΑΣ σε όσους έχασαν 115 ευρώ, 27 εκατ. ευρώ και η συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80%, περί τις 500.000 ευρώ, ενώ η συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ στον ένα από τους δυο συζύγους που το ελάμβαναν, υπολογίζεται να έχει κόστος 10 - 15 εκατ. ευρώ.
* «Μπλόκο» έβαλε ο Συνήγορος του Πολίτη σε απόφαση του ΙΚΑ που ζητούσε από συνταξιούχο να επιστρέψει στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που του είχε πιστώσει το Ταμείο, χωρίς ο ίδιος να έχει υποβάλει αίτηση για τη λήψη του επιδόματος. Μετά την παρέμβαση έγινε δεκτό ότι σε περιπτώσεις που η αχρεώστητη καταβολή του ΕΚΑΣ έγινε χωρίς να προηγηθεί αίτηση του συνταξιούχου, και εφόσον δεν συντρέχει κάποια παράλληλη ενέργεια από την οποία να προκύπτει δόλος εκ μέρους του, δεν θα πρέπει να παρακρατούνται στο διπλάσιο τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: