Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ο ΕΝΦΙΑ «φρενάρει» τις επιστροφές φόρων Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται εάν δεν συμψηφίσουν την οφειλή

Ο ΕΝΦΙΑ «φρενάρει» τις επιστροφές φόρων

Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται εάν δεν συμψηφίσουν την οφειλή
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 10:03
 
UPD:10:03
REUTERS/DADO RUVIC
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Γραφειοκρατία περιμένει περισσότερους από περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι περιμένουν επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και οφείλουν ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, η οποία δεν έχει ακόμη πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν θα τη λάβουν στην επόμενη προγραμματισμένη διαδικασία επιστροφών από τη φορολογική διοίκηση, εάν πρώτα δεν εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό ΕΝΦΙΑ, με συμψηφισμό, για τον οποίο πρέπει να μεταβούν στην εφορία.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η επιστροφή του φόρου είτε θα καθυστερήσει, εάν το ποσό αυτής είναι μεγαλύτερο του βεβαιωμένου ΕΝΦΙΑ είτε δεν θα δοθεί ποτέ στο δικαιούχο εφόσον το ποσό καλύπτει ολόκληρη ή μέρος της οφειλής του ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη πλευρά, αν και ο νόμος προβλέπει ότι οι συμψηφισμοί γίνονται αυτόματα, καθώς διενεργούνται αυτεπάγγελτα, στην πράξη οι εφορίες δεν προχωρούν στη διαδικασία εάν προηγουμένως δεν προηγηθεί η υποβολή σχετικής αίτησης συμψηφισμού από τους υπόχρεους στην οικεία ΔΟΥ.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση, όπως προβλέπει ο νόμος, που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη σε ΔΟΥ ή τελωνεία, ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. αν υφίσταται τίτλος επιστροφής, αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο ή γνωστοποιεί την απαίτησή του κατά του Δημοσίου ο ίδιος ή η εκκαθαρίζουσα αρχή) ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.
Όταν η απαίτηση (εκτός των τίτλων πληρωμής, που υφίστανται στις ΔΟΥ) εκκαθαρίζεται ή πρόκειται να πληρωθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, ο συμψηφισμός ζητείται με έγγραφο του προϊσταμένου της ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι στην περίπτωση πληρωμής ποσών από το Δημόσιο δεν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας όταν υφίστανται οφειλές σε αυτό αλλά υποχρεωτικά διενεργείται αυτεπάγγελτος συμψηφισμός. 
Από την άλλη πλευρά ο συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος απαλλάσσεται από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, ή ο τίτλος επιστροφής του έχει ποσό μικρότερο των 1.500 ευρώ για την είσπραξη του οποίου δεν απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας.
Όταν φυσικά υφίστανται οφειλές και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διενέργειας συμψηφισμού αυτών με απαίτηση του οφειλέτη (π.χ. από δήμο), τότε χορηγείται κατά περίπτωση είτε αποδεικτικό ενημερότητας, είτε βεβαίωση οφειλής.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ταλαιπωρία των φορολογουμένων είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι εφορίες αρνούνται να προχωρήσουν σε συμψηφισμούς, ενώ δεν δέχονται ούτε τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, καθώς όπως υποστηρίζουν έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Οικονομικών οι συμψηφισμοί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.
Αναζητείται δίκαιο σύστημα
Έναν φόρο πιο δίκαιο και αναλογικό, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα φέρνει το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα, 2,65 δισ. ευρώ τουλάχιστον και για το 2017 με βάση άλλωστε και τη μνημονιακή δέσμευση, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Ρ/Σ Κόκκινο, παραδέχθηκε χθες ότι «το φορολογικό μας σύστημα δεν είναι δίκαιο κι αναλογικό, αυτό είναι δεδομένο» και γι’ αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να το αλλάξει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και ο ΕΝΦΙΑ  να καταργηθεί κάποτε,  θα πρέπει  να έχουμε  έναν φόρο  πιο δίκαιο και  πιο αναλογικό,  τόνισε χθες  ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών  Τρύφων Αλεξιάδης.
«Κοιτάμε να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, δεν το υπερασπιζόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το καταστήσουν δίκαιο κι αποτελεσματικό. Κι ο ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί κάποτε, θα πρέπει να έχουμε έναν φόρο πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση άλλωστε αυτή ήταν και οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ και είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το 92% των εκκαθαριστικών ή να πληρώσει λιγότερα, ή το ίδιο με πέρυσι, ή καθόλου, αφού επιτεύχθηκε η μεταφορά του φορολογικού βάρους στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που εμφανίζονται με μεγάλη περιουσία (μπορεί να προέρχεται από κληρονομιά), όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και γι’ αυτούς, όπως δήλωσε, εξετάζονται λύσεις για να διευκολυνθούν. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2.274.284 ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται από 10 έως και πάνω από 1.000 ευρώ, σε σχέση με τον «λογαριασμό» του 2015, ενώ επίσης 6 στις 10 επιχειρήσεις είδαν τα φετινά εκκαθαριστικά αρκετά “φουσκωμένα”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: