Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Αλεξιάδης : Αν πιάσουμε του 1/3 του χαμένου ΦΠΑ, δεν χρειαζόμαστε ΕΝΦΙΑ

Αλεξιάδης : Αν πιάσουμε του 1/3 του χαμένου ΦΠΑ, δεν χρειαζόμαστε ΕΝΦΙΑ
Τι λέει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ για το ν/σ για το λαθρεμπόριο καπνού. Πώς θα γίνεται το 48ώρο κλείσιμο επιχειρήσεων και τι θα ισχύσει για το πλαστικό χρήμα.
03 Αυγ 2016 - 09:30
Picture 0 for Αλεξιάδης : Αν πιάσουμε του 1/3 του χαμένου ΦΠΑ, δεν χρειαζόμαστε ΕΝΦΙΑ
«Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι υπόθεση ΤσακαλώτουΑλεξιάδηΠιτσιλή, δηλαδή δεν είναι μια προσωπική υπόθεση κάποιων πολιτικών, είναι μια κοινωνική υπόθεση». «Το 1/3 του ΦΠΑ, που χάνουμε κάθε χρόνο να μπορέσουμε να πιάσουμε δεν χρειαζόμαστε καν ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΤρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε σχετικά με τα τελευταία μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης των οικονομικών θεμάτων από τα ΜΜΕ. Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε «επιτήδειους», που κλαίγονται και διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, ενώ κλέβουν τους πολίτες και το δημόσιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι. «Το στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι να χτυπήσουμε, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά κι από κει να έχουμε εξοικονόμηση εσόδων, τα οποία αν δεν τα έχουμε από αυτές τις πηγές θα αναγκαστούμε να τα έχουμε από άλλες…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αν. υπουργός χαρακτήρισε «νέο όπλο» κατά της φοροδιαφυγής το 48ωρο κλείσιμο καταστημάτων που δεν κόβουν «από ένα αριθμό αποδείξεων και πάνω, από ένα συγκεκριμένο τζίρο και πάνω και πάντοτε με λογική φειδούς στο πώς εφαρμόζουμε το μέτρο». Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι υπόθεση Τσακαλώτου, Αλεξιάδη, Πιτσιλή, δηλαδή δεν είναι μια προσωπική υπόθεση κάποιων πολιτικών, είναι μια κοινωνική υπόθεση».

Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε το στίγμα του τρόπου, που αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή λέγοντας «η εντολή, που έχουν τα συνεργεία μας είναι να ξεκινάνε από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κι από τους ακριβούς χώρους διασκέδασης και μετά να πηγαίνουνε στα σουβλατζίδικα, στα περίπτερα, στους φούρνους κλπ. Δεν θα ξεκινάμε από την μικρή και την μεσαία φοροδιαφυγή. Με όλο το εύρος της θα ασχολούμαστε, αλλά θα ξεκινάμε από την μεγάλη».

Στην παρατήρηση, ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση, όχι μόνο της φοροδιαφυγής, αλλά και του λαθρεμπορίου καυσίμων και της διαφθοράς, ο κ. Αλεξιάδης αντέδρασε λέγοντας, ότι μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών και αποτελεσμάτων, αποσιωπάται από πλειάδα Μέσων Ενημέρωσης, που διαλέγουν να προβάλουν επιμέρους θέματα και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την δημοσιότητα, που πήρε η χρήση σκύλων για τον εντοπισμό αδήλωτων νομισμάτων, σε σχέση με ολόκληρο το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Ο αν. υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των εσόδων στο 1ο εξάμηνο του ’16: «έχουμε πιάσει 954 εκατομύρια έσοδα, όχι βεβαιωμένα, έσοδα που μπήκαν στο ταμείο, παραπάνω από το στόχο… σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής και είναι η απόδειξη, ότι πιάνουμε τους στόχους περισσότερο κι από αυτό, που είχε ορίσει ο προϋπολογισμός».

Ο κ. Αλεξιάδης συνέκρινε και τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, λέγοντας, ότι στην πρώτη περίπτωση χρειάστηκαν 3 χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα, ενώ στην δεύτερη πριν περάσει το πρώτο εξάμηνο ταυτοποιήθηκαν εκατοντάδες ονόματα «και ήδη 1000 υποθέσεις βαδίζουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς στις φορολογικές υπηρεσίες. Η σύγκριση είναι κατακλυσμιαία».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη όλη αυτή η εικόνα δεν φτάνει στους πολίτες, γιατί όπως είπε «είμαστε στη μέση μιας καταιγίδας παραπληροφόρησης» και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των υποθέσεων του ΣΔΟΕ, στην οποία, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη κατά την οποία μεταφέρονται όλες οι υποθέσεις που είχε το ΣΔΟΕ (φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου) στην ΓΓΔΕ με τριετή παράταση της παραγραφής, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ότι παραγράφονται αυτές οι υποθέσεις και «όλος ο κόσμος έμεινε με την εντύπωση, ότι εμείς κάναμε κάτι για να χαθούν αυτές οι υποθέσεις».

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην προαναγγελθείσα χρήση του πλαστικού χρήματος για την τεκμηρίωση του αφορολογήτου, που δημιουργεί ανησυχία ιδιαίτερα σε κάποιες ομάδες πολιτών και είπε πως, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αυτοί, που δικαιούνται αφορολόγητο θα πρέπει να έχουν καλύψει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό αυτό θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος.

Ο αν. υπουργός τόνισε ότι από το μέτρο του πλαστικού χρήματος θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών περιοχών (ορεινά χωριά, απομακρυσμένες περιοχές κλπ) και οι άνθρωποι από μια ηλικία και πάνω. Το ηλικιακό όριο, θα οριστικοποιηθεί «αυτές τις μέρες» και όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης «δεν θα βάλουμε το όριο στα 90 χρόνια και δεν θα το βάλουμε στα 60 χρόνια».

Καταλήγοντας ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε την σχέση των εσόδων με την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική: «το 1/3 του ΦΠΑ, που χάνουμε κάθε χρόνο να μπορέσουμε να πιάσουμε δεν χρειαζόμαστε καν ΕΝΦΙΑ». Υπενθύμισε δε, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος σε 5 δόσεις, από τέλος Σεπτεμβρίου, έως τέλος Ιανουαρίου του ’17.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: