Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Οι 13 κωδικοί «SOS» που πρέπει να προσέξετε στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Οι 13 κωδικοί «SOS» που πρέπει να προσέξετε στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Οι 13 κωδικοί «SOS» που πρέπει να προσέξετε στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Δεκατρείς νέους κωδικούς-κλειδιά με βάση τους οποίους η Εφορία έχει υπολογίσει το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2016 και ειδική επισήμανση για κενά και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων περιέχουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτά που έχει αποτυπώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη δήλωση συμφωνούν με την πραγματική ταυτότητα των ακινήτων τους και τα εμπράγματα δικαιώματα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς φέτος για πρώτη φορά στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχει στήλη με την αξία της γης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση την οποία προκύπτει ο κύριος ή και ο συμπληρωματικός φόρος.

Eπίσης οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και αξία περιουσίας, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία πάνω από 80% θα πρέπει να ελέγξουν αν η εφορία έχει αναγράψει στον σχετικό κωδικό την έκπτωση του 50% ή και του 100% από τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Ειδικότερα οι πληροφορίες και οι νέοι κωδικοί για τα κτίσματα και τα γήπεδα που θα πρέπει να ελεγχθούν από τους φορολογούμενους στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το Έθνος, είναι οι εξής:

- Στην πάνω δεξιά στήλη αναγράφονται ξεχωριστά τα δικαιώματα για τα ακίνητα, καθώς η αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.

- Στην ίδια στήλη, και πριν από το ποσό οφειλής, υπάρχει ειδικός κωδικός στον οποίο θα αναγράφονται οι εκπτώσεις και απαλλαγές από τον φόρο για τις ευπαθείς ομάδες. Επισημαίνεται ότι φέτος καταργήθηκε η έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

- Στον πρώτο πίνακα, όπου εμφανίζονται τα στοιχεία των κτισμάτων και των οικοπέδων, έχουν προστεθεί 5 νέες στήλες. Η πρώτη αφορά τον αύξοντα αριθμό των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, η δεύτερη φέρει την ένδειξη Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), πράγμα που σημαίνει ότι το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, η τρίτη την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο για τα κτίσματα, και οι δύο επόμενες στήλες τη συνολική τιμή εκκίνησης και την τιμή εκκίνησης του οικοπέδου.
Τα στοιχεία για την θέση του ακινήτου (νομός, δήμος, οδός ή θέση) έχουν ενεργοποιηθεί σε μόνο μία στήλη με την ένδειξη «Διεύθυνση Ακινήτου».

- Στον πίνακα 2, όπου αναγράφονται τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί για τον αύξοντα αριθμό, την αρχική βασική αξία ή ειδική βασική αξία συμπληρωματικού φόρου. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει η ακριβής αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου και έτσι το ΥΠΟΙΚ έχει πλέον τη βάση δεδομένων για τον συνυπολογισμό τους στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ από το 2017.

- Στο κάτω μέρος της δήλωσης έχει προστεθεί ο πίνακας ΣΤ' όπου αναγράφονται τα στοιχεία πληρωμής φόρου όπως η «ταυτότητα οφειλής», απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας, είτε μέσω e-banking, το συνολικό ποσό του φόρου για εφάπαξ πληρωμή και αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων.

- Υπάρχουν επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες για περιπτώσεις όπου τα στοιχεία των ακινήτων είναι ελλιπή και ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών.
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία του εκκαθαριστικού έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο κατά 50% το πρόστιμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: