Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ «Ζωντανή» η ρύθμιση χρεών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ σε 100 δόσεις

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

«Ζωντανή» η ρύθμιση χρεών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ σε 100 δόσεις

«Ζωντανή» η ρύθμιση χρεών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ σε 100 δόσεις

Tου Γιώργου Γάτου
Για μόνο φορά και εντός 3 μηνών από την απώλεια της ρύθμισης μπορεί να επανεντάσσεται στις 100 δόσεις (για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων) κάθε οφειλέτης εφόσον εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές και τις απλήρωτες - απαιτητές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας.
Την «οδηγία» αυτή - που ήδη ακολουθούν το ΚΕΑΟ και το ΙΚΑ - εξέδωσε ο ΟΑΕΕ επιχειρώντας να κρατήσει «ζωντανή» τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να αυξήσει τα μειωμένα από τις εισφορές έσοδά του. Και αυτό στο πλαίσιο του ν. 4321/15 που προέβλεψε συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη και την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων που, όπως είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος « δεν έχει τελειώσει για τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο υπουργός επαναβεβαίωσε στην «Ημερησία» ότι «θα συζητηθούν με τους Θεσμούς και νέοι τρόποι τουλάχιστον για τους συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών ώστε τα ταμεία να συγκεντρώνουν χρήματα και να καταβάλλουν συντάξεις».
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια για την επανένταξη στις 100 δόσεις, σύμφωνα με έγγραφο του διοικητή του ΟΑΕΕ Δ. Τσακίρη, θα ελέγχονται με βάση τα πραγματικά περιστατικά διακοπής και με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για την αξιολόγηση θα λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη:
Η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής (εμπρόθεσμη συναλλαγή) της εισφοράς ή δόσης/ων που προκάλεσαν την διακοπή. Η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος - οφειλέτης.
Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις παρέχεται δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης Ν.4321/2015, αφού καταβληθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί.
«Η επανένταξη των οφειλετών που πληρούν τα κριτήρια και καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις τις οποίες οφείλουν έως την επανένταξή τους αποτελεί ήδη πάγια πρακτική του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ », υπογραμμίζει στην «Η» ο διοικητής του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανός.
Προθεσμία
Εφόσον χαρακτηριστεί ως «προσωρινή» η διακοπή εξυπηρέτησης των δόσεων ο ασφαλισμένος θα υποχρεούται να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές (με τις αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής) και τις απλήρωτες - απαιτητές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας εντός 5 εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στην μηχανογραφική εφαρμογή. Μετά την επανένταξη, οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μέσω πάγιας εντολής. Ασφαλισμένοι που θα χάσουν τη ρύθμιση μετά την 2/8/16 ακολουθούν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης. Ασφαλισμένοι που απώλεσαν την ρύθμιση έως την 2/8/16 έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως 31/10/16.

Δεν υπάρχουν σχόλια: