Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ, ΠΙΛΟΤΙΚΑ, ΜΟΝΟ 10.000 ΑΝΕΡΓΟΙ «Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας

ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ, ΠΙΛΟΤΙΚΑ, ΜΟΝΟ 10.000 ΑΝΕΡΓΟΙ

«Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας

«Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας

Tου Γιώργου Γάτου
Το επίδομα ανεργίας 10.000 ανέργων θα προσφέρει, σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση ως ?επιταγή? ? κίνητρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 10 άτομα καθώς και σε αυτοαπασχολούμενους που, επισήμως, δεν απασχολούν κανένα άτομο, να τους προσλάβουν και να δημιουργήσουν...νόμιμες νέες θέσεις εργασίας.
Την πριμοδότηση ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου σε συνάντηση που είχαν χθες, παρουσία του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη και των γ.γ. τριών υπουργείων, με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας, όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, θα γίνει προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ενισχυθεί η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και επλήγησαν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές πολιτικές».
Το μέτρο αποσκοπεί να κάνει «ελκυστικότερη» την πρόσληψη ανέργων στη θέση ανασφάλιστων αφού μειώνει δραστικά το κόστος της πρόσληψης και απασχόλησής τους εξαλείφοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η απασχόληση ανασφάλιστων (επιβολή προστίμων, λουκέτα κ.α.). Για παράδειγμα, για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει κάθε μήνα 226 ευρώ + τις αναλογούσες στο ποσό αυτό εισφορές. Ο Γ. Κατρούγκαλος - που είχε προαναγγείλει στην «Η» του Σαββάτου τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας - υπογράμμισε ότι έγινε μια εισαγωγική συζήτηση για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας η οποία θα συνεχιστεί.
«Επιταγές» απασχόλησης γίνονται τα επιδόματα ανεργίας
Και αυτό καθώς υπάρχουν επιπλέον θέματα όπως το νέο ποινολόγιο για όσους απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους, το σύστημα επιβολής τεκμαρτών ασφαλίστρων κ.α για τα οποία οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων διατυπώνουν αντιρρήσεις σε συνάρτηση και με τα νέα αυξημένα (από 1/1/2017) ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ ετησίως. Οι φορείς έθεσαν θέμα και για την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης των οφειλών στα ταμεία.
Οι προϋποθέσεις
Η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, δήλωσε ότι πιλοτικά θα δοθεί σε 10.000 ανέργους η επιλογή είτε να παίρνουν το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσουν σαν «επιταγή» πρόσληψης.
Το κίνητρο θα δοθεί μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους που δεν έχουν απολύσει προσωπικό ή το έχουν αντικαταστήσει το τελευταίο τρίμηνο όπως και σε αυτοαπασχολούμενους για να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα θα εξασφαλίζει για 12 μήνες κατ΄ανώτατο όριο (όσο είναι και η ανώτατη διάρκεια της επιδότησης της ανεργίας) φθηνή απασχόληση στην επιχείρηση η οποία θα δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για ένα 3μηνο μετά τη λήξη της επιδότησης. Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης, θα είναι 14 ευρώ ημερησίως για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Ωφελούνται, πιλοτικά, μόνο 10.000 από τους 55.000 έως 121.000 άνεργους (τόσο είχαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο δικαίωμα επιδότησης για τους επόμενους μήνες) σε σύνολο 1.195.083 ανέργων της ΕΛΣΤΑΤ και 983.000 πρώην μισθωτών ? εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ
Δυνητικοί μελλοντικοί δικαιούχοι, εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα, είναι 196.995 επιχειρήσεις (το 88,25% όλης της χώρας) που απασχολούν 1 ? 10 άτομα καθώς και 824.887 αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει κάθε μήνα 226 ευρώ + τις αναλογούσες στο ποσό αυτό εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: