Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Eκαναν πίσω για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Eκαναν πίσω για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Έκαναν πίσω για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα
Σε απόσυρση του άρθρου που καθιστούσε μη οικοδομήσιμα χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα προχώρησε η κυβέρνηση μετά το σάλο που προκλήθηκε μεταξύ του αγροτικού κόσμου από την αποκάλυψη του F&M Voice στην αρχή της βδομάδας («Κουρεύουν» κατά 95% την αξία της περιουσίας των αγροτών!). 
Η κυβέρνηση εκτίμησε – και ορθώς – ότι μετά τη θύελλα των αντιδράσεων τόσο εκ μέρους του αγροτικού κόσμου, όσο και της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ακινήτων ότι δεν μπορούσε να «σηκώσει» το βάρος του πολιτικού κόστους αλλά και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη διάταξη να καταψηφιζόταν από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. . Έτσι ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σήμερα ενημέρωσε τους βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ότι η κυβέρνηση αποσύρει το άρθρο 50 που απαγορεύει την δόμηση σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζονταν αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.
«Κρίνεται σκόπιμο το άρθρο αυτό να αποσυρθεί και να επανέλθει ώστε να μην έχουμε πολίτες που αισθάνονται ότι κάπου αδικούνται» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Σημειώνεται ότι κατά το συζήτηση στην Επιτροπή σφοδρή κριτική στην επίμαχη διάταξη είχαν ασκήσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.
Το συγκεκριμένο άρθρο πρόβλεπε ότι οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, χάνουν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.
Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Αυτή την ευκαιρία αξιοποιούσαν αγρότες αλλά και ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων σε περιοχές με κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο , όπως τα νησιά αλλά και άλλες ζώνες υψηλού τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Επισημαίνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κατάγγειλε ότι με την ψήφιση του σχετικού άρθρου χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα κινδύνευαν να μετατραπούν , άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: