Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Πλαφόν στην αναδρομική περικοπή των συντάξεων-Πώς θα γίνεται

Πλαφόν στην αναδρομική περικοπή των συντάξεων-Πώς θα γίνεται

«Γλυκαίνει» το χάπι των αναδρομικών κρατήσεων στους συνταξιούχους του δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
plafon-stin-anadromiki-perikopi-twn-suntaksewn-pws-tha-ginetai
 
«Γλυκαίνει» το χάπι των αναδρομικών κρατήσεων στους συνταξιούχους του δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν στα αναδρομικά που μπορεί να παρακρατήσει το δημόσιο από τη σύνταξη. Η τροπολογία έρχεται λίγο πριν ξεκινήσει η είσπραξη των αναδρομικών τόσο για το μέρισμα που καταβάλλεται στους συνταξιούχους του δημοσίου (σ.σ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει περικοπεί ακόμη και κατά… 100%) όσο και για το ψαλίδισμα των επικουρικών που ισχύει από τον Ιούνιο.
Το ανώτατο πλαφόν, ορίζεται στο 1/10 της σύνταξης για συντάξεις έως 1000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι πάνω από 1000 ευρώ, τότε το ποσό της παρακράτησης θα μπορεί να φτάσει στο 1/6 του ποσού για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ (σ.σ στα 1500 ευρώ, η παρακράτηση φτάνει στα 183 ευρώ). Με την τροπολογία, τα «καθαρά» που θα απομένουν στους συνταξιούχους του δημοσίου θα είναι περισσότερα αλλά και η διαδικασία επιστροφής θα είναι μεγαλύτερη. Θεσπίζεται και ελάχιστον πλαφόν στο ύψος των 50 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, σε περίπτωση παύσης της καταβολής σύνταξης για οποιαδήποτε λόγο πριν από την ολοσχερή εξόφληση του αχρεοστήτως καταβληθέντος ποσού, η είσπραξη του τυχόν υπολειπόμενου ποσού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Να σημειωθεί ότι τα πλαφόν μπορεί να τροποποιούνται με απλή υπουργική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: