Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Κοινωνικές παροχές «αντίδοτο», χωρίς λεφτά στα ταμεία

Κοινωνικές παροχές «αντίδοτο», χωρίς λεφτά στα ταμεία

Οι 160.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ χάνουν εισόδημα ύψους 50 εκατ. ευρώ τον μήνα εξαιτίας των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση.
koinwnikes-paroxes-antidoto-xwris-lefta-sta-tameia
 
Οι 160.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ χάνουν εισόδημα ύψους 50 εκατ. ευρώ τον μήνα εξαιτίας των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι απώλειες θα έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Πόσα από αυτά θα αναπληρωθούν με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τους (πρώην) δικαιούχους του ΕΚΑΣ; Περίπου τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό μάλιστα το οποίο δεν θα διανεμηθεί σε όλους: ζευγάρια με δύο δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα λάβουν περισσότερα (σ.σ δεδομένου ότι θα διασωθεί το επίδομα για τον έναν, άγνωστο μέχρι πότε) και κάποιοι δεν θα λάβουν τίποτα (π.χ όποιος έχει πολύ μικρή ή και ανύπαρκτη φαρμακευτική δαπάνη θα γλιτώσει μόνο το 10% που είναι η συμμετοχή του στα φάρμακα).
Όσον αφορά στο «κοινωνικό πακέτο» των 823 εκατ. ευρώ το οποίο θα μοιραστεί φέτος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο κατάρτισης του κοινωνικού προϋπολογισμού του κράτους για το 2016 από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταβολή των δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού η οποία ύστερα από βίαιη πτώση το 2015 –κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ- αυξήθηκαν το 2016 κατά 823 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, δεν αφορά σε παροχές αλλά στη μεταβολή δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, στην αύξηση των δαπανών συμβάλλουν και οι πληρωμές του κράτους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του (π.χ σε νοσοκομεία). Ιδού και τα νούμερα:
1.Το 2014, οι δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν στα 36,279 δισ. ευρώ.
2. Το 2015, οι δαπάνες υποχώρησαν στα 35,33 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου κατά ένα δις. ευρώ.
3. Το 2016, οι δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού θα επιστρέψουν στα 36,15 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2014. Η μεγαλύτερη αύξηση, αφορά στο κονδύλι των «διοικητικών και λοιπών δαπανών» το οποίο από τα 3,124 δις. ευρώ, προγραμματίζεται να ανέλθει στα 3,705 δις. ευρώ. Αυτό το κονδύλι περιλαμβάνει τις δαπάνες προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες θα αυξηθούν καθώς μετά την εκταμίευση της δόσης, θα αποπληρωθούν οι οφειλές που έχουν σχηματιστεί από το παρελθόν και ειδικά μέσα στο 2015.
Εκτός από τα 823 εκατ. ευρώ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα ακόμη νούμερο: στα 900 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσα στο 2017 για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν ανέφερε όμως από πού θα βρεθεί αυτό το ποσό. Βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης που έχουμε αναλάβει, η χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δεν θα γίνει με «φρέσκους πόρους» αλλά με αναχρηματοδοτήσεις των υπόλοιπων κοινωνικών δαπανών.
Πρακτικά, αυτό που θα συζητηθεί θα είναι η κατάργηση υφιστάμενων κιοινωνικών επιδομάτων για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Για να κερδίσουν κάποιοι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κάποιοι άλλοι θα χάσουν το επίδομα που εισπράττουν σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: