Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΕΒ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μίνιμουμ συμφωνία για τα εργασιακά

ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΕΒ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Μίνιμουμ συμφωνία για τα εργασιακά

Μίνιμουμ συμφωνία για τα εργασιακά

«Μίνιμουμ»  συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, για την αποτροπή νέων ανατροπών στα εργασιακά (απελευθέρωση  ομαδικών απολύσεων, καθιέρωση «λοκ άουτ», περιορισμό δικαιώματος απεργίας  κ.ά. ) και τη διεκδίκηση της επαναφοράς της ισχύος της ΕΓΣΣΕ για τον κατώτατο μισθό  και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εξασφάλισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. 
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας συνυπέγραψε, τελικά, και ο ΣΕΒ, παρά τις διαφορετικές θέσεις που είχε διατυπώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ενισχύοντας την κυβέρνηση να διαμορφώσει «τον πυρήνα μιας εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση», όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι «το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και όχι το καθεστώς απορύθμισης και ο εργασιακός μεσαίωνας».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, λαμβάνοντας, πάντως, υπόψη τις διαφορετικές θέσεις που έχουν ο ΣΕΒ και άλλοι εργοδοτικοί κύκλοι, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ελάχιστο πλαίσιο που διασφαλίζει τα βασικά. Και κάλεσε τους εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις και την κυβέρνηση να προωθήσει αυτή τη συμφωνία ως πραγματικό ανάχωμα και όχι ως μια νοητή κόκκινη γραμμή.
«Εμείς ως συνδικάτα, θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για να είναι σε εγρήγορση, γιατί το φθινόπωρο τα πράγματα σίγουρα θα είναι δύσκολα», κατέληξε. 
«Όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει», σχολίασε, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος δείχνοντας προς την πλευρά του ΔΝΤ. Ο ίδιος εκτίμησε πως με την συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται φανερό «σε όλους και ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας», καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν την εθνική στρατηγική.
«Δώσαμε ένα ισχυρό όπλο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργασιακά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς είπε πως η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων «δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να διαπραγματευτεί, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και η επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας
ΠΑΡΑΘΥΡΟ 
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση συμφωνούν να γίνουν διορθώσεις στον απεργιακό - συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, για να εκλείψουν πρακτικές κακής εφαρμογής, χωρίς να περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία. Οι αλλαγές θα είναι το «αντίβαρο» για να μη θεσμοθετηθεί στη χώρα το «λοκ άουτ». 
Παράλληλα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ ζήτησαν να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των τελικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα γίνουν, στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΣΕΕ

Το 88% υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων

Το 88% υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων

Την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κατώτατο μισθό,  στηρίζει το 88% των πολιτών από κάθε επαγγελματική ομάδα και πολιτικό χώρο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.
Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν 1.201 πολίτες σε ερωτηματολόγιο της Metron Αnalysis και τις οποίες δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ για να ενισχύσει το σχετικό αίτημά της ενόψει των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, το ποσοστό φτάνει το 91% μεταξύ των νέων σε ηλικία 18-34 ετών και παραμένει υψηλό (82%) στις τάξεις των επαγγελματιών.
Το 85% συμφωνεί, εξάλλου, με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή  υψηλών προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά αποδοχής του υποχρεωτικού καθορισμού ενός ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά είδος και μέγεθος επιχείρησης (61%) και της υλικής αμοιβής για όσους καταγγέλλουν ανασφάλιστα απασχολούμενους σε επιχειρήσεις (51%).
Η πάγια θέση της ΓΣΕΕ για την επιβολή υποχρεωτικού αριθμού εργαζομένου (τεκμήρια) ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κοινή γνώμη. Το 61% των ερωτώμενων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόταση με εξειδικευμένο περιεχόμενο, θεωρούν την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου καθοριστική για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: