Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ Μαθήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από Βρετανούς εφοριακούς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Μαθήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από Βρετανούς εφοριακούς

Μαθήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από Βρετανούς εφοριακούς

Στο Λονδίνο για να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής Εφορίας (HMRC) βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Παρακολούθησε σειρά παρουσιάσεων που αφορούσαν από τη γενικότερη δομή και λειτουργία της βρετανικής φορολογικής διοίκησης μέχρι πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού στις φορολογικές ακαδημίες του Ηνωμένου Βασιλείου, η αξιοποίηση πληροφοριοδοτών, η επικοινωνία και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σκοπός της επίσκεψης, που ακολούθησε προ μηνών αντίστοιχο ταξίδι στο Παρίσι, είναι να εξεταστεί κατά πόσο στοιχεία της φορολογικής διοίκησης άλλων χωρών μπορούν να αφομοιωθούν από τις ελληνικές αρχές. Για τον ίδιο λόγο σχεδιάζεται για το μέλλον επίσκεψη και στις ΗΠΑ.
«Υπήρξε μία διάθεση συστηματοποίησης της συνεργασίας μεταξύ ημών και της βρετανικής Εφορίας, καθώς υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ μας. Για παράδειγμα στην HMRC υπάγονται τόσο οι φορολογικές όσο και οι τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ επίσης η αναλογία υπαλλήλων προς πολίτες δε διαφέρει πολύ, δηλαδή είναι περίπου 1:1000 στη Βρετανία και 1:1070 στην Ελλάδα, την ώρα που ο κανόνας στις περισσότερες υπόλοιπες προηγμένες χώρες είναι περίπου 1:500», δήλωσε από το Λονδίνο στο ΣΚΑΪ ο κ. Πιτσιλής.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» τις παρουσιάσεις, ενώ έδωσε έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης των υπαλλήλων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου δέκα Έλληνες υπάλληλοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα πρόγραμμα μαθητείας που πρόσφερε η γαλλική Εφορία, ενώ τρεις υπάλληλοι θα μεταβούν τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι για να πραγματοποιήσουν τον πλήρη εκπαιδευτικό κύκλο των Γάλλων συναδέλφων τους, που διαρκεί συνολικά ενάμιση χρόνο.
Ο κ. Πιτσιλής είπε στο ΣΚΑΪ η ΓΓΔΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις που θα απαιτήσουν σκληρή δουλειά, από την ενίσχυση και την αλλαγή του τρόπου ελέγχων, οι οποίοι μέχρι στιγμής βασίζονταν υπερβολικά στην νοοτροπία του προστίμου, μέχρι την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού σε μια «εξαιρετικά υποστελεχωμένη» υπηρεσία.
Χαρακτήρισε «προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και διαχείριση των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ σημείωσε ότι στο μέτωπο των εισπράξεων τα πράγματα «πάνε καλά».
Τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων συνόδευσε στο Λονδίνο και ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: