Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις και τον ΕΝΦΙΑ

Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις και τον ΕΝΦΙΑ

Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις και τον ΕΝΦΙΑ

Σε ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» φαίνεται ότι έχουν μπει και το 2016 φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί εκβιάζοντας άλλη μια παράταση στις φορολογικές δηλώσεις με το υπουργείο οικονομικών να αμύνεται σθεναρά απειλώντας με πρόστιμα.

Με βάση το τέλος της χθεσινής ημέρας έμειναν άλλες περίπου 700.000 φορολογικές δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Παρά το ότι χρειάζεται ένα μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής 140 - 150 χιλιάδες για να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής είναι μικρότερος από το μισό, καθώς δεν υπερβαίνει τις 64.000 δηλώσεις την ημέρα με τάση επιβράδυνσης τις τελευταίες ημέρες γεγονός που δείχνει ότι οι φορολογούμενοι και μάλλον οι φοροτεχνικοί αναμένουν νέα παράταση από την Παρασκευή 15 του μήνα που λήγει επίσημα η περίοδος υποβολής.

Από την αρχή της περιόδου υποβολής μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί συνολικά 5.315.963 δηλώσεις φόρου εισοδήματος έναντι των συνολικών 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων. 

Από τις 5.269.338 που εκκαθαρίστηκαν οι 1.911.337 ( ποσοστό 36,37% ) ήταν χρεωστικές με μέσο φόρο περίπου 1330 ευρώ με το σύνολο του αναλογούντα φόρου να φτάνει τα 2,55 δισ. ευρώ.

Οι 904.843 (ποσοστό 17,7%) είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή 282 ευρώ στην δήλωση ενώ το σύνολο του φόρου που θα πρέπει να επιστραφεί πρέπει να φτάνει τα 255 εκ ευρώ. 

Μηδενικές ήταν 2.453.158 δηλαδή το 46,6% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν υποβάλλουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για τσουχτερά πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης τα οποία κλιμακώνονται ως εξής:
1. Για τους φορολογούμενους που δεν τηρούν βιβλία (δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) 100 ευρώ.

2. Για τους φορολογούμενος που τηρούν βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα το πρόστιμο φτάνει τα 250 ευρώ.

3. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία το πρόστιμο από την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διπλασιάζεται και φτάνει τα 500 ευρώ. 

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.


Μάλλον τέσσερις οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ 

Στο μεταξύ η βιασύνη για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων συνδέεται και με την εκκαθάριση και - το πιο βασικό - με τον αριθμό των δόσεων που θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 ο οποίος θα έρθει φουσκωμένος για περίπου 650.000 από τα 6,5 εκ ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν περισσότερες από τέσσερις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. 

Ο νόμος του 2013 προβλέπει ότι εκκαθαρίζεται μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και εξοφλείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος τους επόμενου μήνα από την εκκαθάριση του φόρου. 

Το 2015 κατ’ εξαίρεση οι δανειστές δέχθηκαν την εξόφληση του φόρου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου αφού η εκκαθάριση του φόρους εισοδήματος έγινε τον Σεπτέμβριο.

Φέτος όμως καραδοκεί ο δημοσιονομικός κόφτης και οι κανονισμοί του προγράμματος που θα κρίνουν την Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Ακόμη και αν δεν δοθεί νέα παράταση το πιο πιθανό σενάριο είναι ο φόρος να εκκαθαριστεί μέσα στον Αύγουστο και να αποπληρωθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: