Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

«Κούρεμα» στα πρωτογενή πλεονάσματα από την κυβέρνηση, διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

«Κούρεμα» στα πρωτογενή πλεονάσματα από την κυβέρνηση, διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

«Κούρεμα» στα πρωτογενή πλεονάσματα από την κυβέρνηση, διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Στο 2,5% του ΑΕΠ τοποθετεί η κυβέρνηση τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και στο 2% για το 2020, χαμηλώνοντας τον πήχη κάτω από το 3,5%, όπως επιμένουν -τουλάχιστον μέχρι τώρα -οι δανειστές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση προχώρησε ουσιαστικά μονομερώς στο χαμήλωμα του στόχου, ενημερώνοντας ωστόσο τους θεσμούς για τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των δανειστών και συγκεκριμένα με τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία -όπως και στο συνέδριο του Economist τον περασμένο μήνα- τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης πιο ρεαλιστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μάλιστα η ίδια μίλησε για στόχο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και όχι 3,5% όπως προβλέπει το μνημόνιο -θέση που συμβαδίζει και με την έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση της εκπροσώπου του ΔΝΤ συνάντησε την αντίδραση των Ευρωπαίων, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα στο μείζον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μέχρι και το τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για μία δεκαετία ως το 2028, όπως ορίζει το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θέλουν, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, να ανοίξουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα το 2018.
Η ελληνική πλευρά πάντως, πιεζόμενη από τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει, οριστικοποιεί τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2017-2020.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ
Διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα περί μονομερών ενεργειών της κυβέρνησης για «κούρεμα» των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019 και το 2020.
Εξάλλου, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, δεν υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος φέρεται να μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, είναι εδώ και ημέρες στο Λονδίνο, όπου έχει επαφές με επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: