Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ Πακέτο δράσεων 800 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Πακέτο δράσεων 800 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Πακέτο δράσεων 800 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Της Μανταλένας Πίου
Επτά νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, προυπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, καθώς και ο δεύτερος κύκλος προγραμμάτων που «τρέχουν» θα προκηρυχθούν από τον Σεπτέμβριο και ως το τέλος του χρόνου, ενώ τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως δήλωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα προχωρεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειδότησης επιχειρήσεων, με στόχο να ιδρύονται σε μία ημέρα και να αυτοαδειοδοτούνται σε τρεις ημέρες.
Οι νέες δράσεις αφορούν:
• Aναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους με 50 ως 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
* 'Ιδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή επέκταση υφιστάμενων, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ.
• Δράση δικτύωσης επιχειρήσεων (clusters και meta clusters), συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
• Δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών», καθώς και για το ψηφιακό voucher, δηλαδή κουπόνια για την αγορά ηελκτρονικού εξοπλισμού π.χ. τις συσκευές POS σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ. Οι δράσεις αυτές από την ώρα που θα προκηρυχθούν θα μείνουν ανοικτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου δεν ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη.
• Σύζευξη επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση των ελληνκών φορέων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκούς φορείς στο πλαίσιο του ERANET.
• Δράσεις για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, το franchising και επιχειρήσεων πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.
Τέλος, πρόσφατα εκδόθηκε η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες κινήσεις προκειμένου τον Σεπτέμβριο να ενεργοποιηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Προσλαμβάνονται 200 εξωτερικοί συνεργάτες για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, που θα ξεκινήσει από την εξέταση 800 επενδυτικών πλάνων, που εκκρεμούν από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο.
Πρώτα θα αξιολογηθούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και αυτά που αφορούν στα εννέα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από το προσφυγικό. Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν τα 4 από τα 8 Γενικά Καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου (αυτά που αφορούν στην επιχειρηματικότητα). Για τα «κόκκινα δάνεια» ο υπουργός δήλωσε ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και την ίδρυση του Αναπτυξιακού Ταμείου. Και για τα δύο θα απαιτηθούν ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» ο κ. Σταθάκης είπε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις, εκφράζοντας την ελπίδα για καλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. διεκδικεί περαιτέρω διεύρυνση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τη νέα κατανομή του ΕΣΠΑ, που σε πρώτη εκτίμηση δίνει επιπλέον περί τα 970 εκατ. ευρώ.
Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος τριών δράσεων του ΕΣΠΑ που τρέχουν, με αυξημένο προϋπολογισμό στα 50 εκατ. ευρώ για τους «Πτυχιούχους», στα 70 εκατ. ευρώ για τις «Υφιστάμενες Επιχειρήσεις» και στα 48 εκατ. ευρώ για τις «Νεοφυείς Επιχειρήσεις». Η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο θα αρχίσει τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η χρηματοδότηση των δικαιούχων θα ξεκινήσει μέσα στο 2016 και θα αφορά συνολικά 8.500-9.500 αιτήσεις. Ο συνολικός ελάχιστος προϋπολογισμός των σχεδίων που θα ενισχυθούν εκτιμάται σε 522 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: