Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΑΥΞΗΣΗ 33,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2013 «Αγγίζουν» τα 90 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιούνιο

ΑΥΞΗΣΗ 33,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2013

«Αγγίζουν» τα 90 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιούνιο

«Αγγίζουν» τα 90 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιούνιο

Μια «ανάσα» πριν από τα 90 δισ. ευρώ βρέθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία έφθασαν στο τέλος του περασμένου μήνα στα 89,66 δισ. ευρώ και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών τους επόμενους μήνες και δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα επίπεδα των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.
Από το 2013 μέχρι σήμερα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών «φούσκωσε» κατά 33,5 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 3,358 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι μικρότερο σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν δημιουργηθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (4,72 δισ. ευρώ).
Απλήρωτοι φόροι 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 327,66 εκατ. ευρώ όταν τον ίδιο μήνα του 2015 οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,04 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα δύσκολα για τους φορολογούμενους είναι μπροστά, αφού από το τέλος του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο καλούνται να πληρώσουν δύο ή και τρεις φορο-«λογαριασμούς» πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στοίιχημα οι φόροι 
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει φόρους ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.
Ο Ιούλιος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τα έσοδα, καθώς στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να εισρεύσει το ποσό των 5,575 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί.
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: