Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

«Καυτός» Αύγουστος για 312.000 συνταξιούχους

«Καυτός» Αύγουστος για 312.000 συνταξιούχους

«Καυτός» Αύγουστος για 312.000 συνταξιούχους

Σε δόσεις θα γίνουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όπως είχε αποκαλύψει η «Realnews», από τις 2 Αυγούστου, όταν και θα καταβληθούν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) οι επικουρικές συντάξεις στους 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους. 

Όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Γιώργος Κατρούγκαλος, λόγω της αδυναμίας της αρμόδιας υπηρεσίας (ΗΔΙΚΑ) να επανυπολογίσει όλες τις επικουρικές συντάξεις, ένα μέρος των συνταξιούχων που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ θα δουν τις μειώσεις στην επικουρική τους τον Αύγουστο και η πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο. 

Ειδικότερα με την πληρωμή Αυγούστου πάνω από 312.000 συνταξιούχοι από 11 κλάδους θα εισπράξουν μειωμένες επικουρικές συντάξεις εκ των οποίων οι 10-15.000 θα υποστούν μειώσεις 8-10% μεσοσταθμικά στο καταβαλλόμενο ποσό.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρών ΕΤΒΑ.

Μάλιστα τα αναδρομικά ποσά που έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί καθώς οι περικοπές ισχύουν από τον Ιούνιο, θα επιστραφούν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει επανυπολογιστεί λιγότερο από το 40% των συντάξεων, και μάλιστα βάσει των διαθέσιμων στοιχείων υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που ενώ λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, δεν θα υποστούν μειώσεις, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού (νέο ποσοστό αναπλήρωσης) δεν δείχνει προσωπικές διαφορές στην επικούριση.
Όπως επισήμανε χθες ο κ. Κατρούγκαλος, το ποσό που θα λάβει ο συνταξιούχος τον Σεπτέμβριο θα αντιστοιχεί στο οριστικό ποσό της επικουρικής σύνταξης. 

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι στις περισσότερες επικουρικές συντάξεις δεν θα υπάρξει μείωση, καθώς και ότι οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων. 

Ο υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα, ότι το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης -στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση νέων συντάξεων και την απονομή εφάπαξ- ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ.
Πάντως οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. 

Εκτιμάται πως από τις περικοπές του δεύτερου «πακέτου» θα επηρεαστούν πάνω από 160.000 συνταξιούχοι με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ) από τις περικοπές του Σεπτεμβρίου χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.
Όσοι εισπράττουν αθροιστικά από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι», αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: