Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Σήμερα κληρώνει: Δύο υποψήφιοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σήμερα κληρώνει: Δύο υποψήφιοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Σήμερα κληρώνει: Δύο υποψήφιοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ περιμένει η ΔΕΗ σήμερα, καθώς λήγει η καταληκτική προθεσμία, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή δηλώσεις του για την πώληση μετοχών της ΔΕΗ μόλις κλείσει η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ.
Σχετικά με τον Διαχειριστή, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να δώσουν το «παρών» η ΤERNA, που είναι ο αντίστοιχος διαχειριστής της Ιταλίας και ενδεχομένως η RTE, o Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Γαλλίας, εταιρείας 100% θυγατρικής της EDF.
H TERNA είχε συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, που διενεργήθηκε το 2014 και ματαιώθηκε. Παρότι δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό διαχειριστή, προέβαλε σοβαρές ενστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι το υπουργείο προσανατολιζόταν στην πώληση μειοψηφικού, αντί του αρχικού πλειοψηφικού πακέτου. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά θα καταθέσει πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της CDP RETI, μητρικής εταιρείας της TERNA, κατέχει σημαντικό ποσοστό η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία είχε αυτοτελώς εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ το 2014.
Οσον αφορά στον RTE, η συγκυρία για τον ΑΔΜΗΕ δεν μοιάζει να είναι και η πιο ευνοϊκή. Η μητρική ΕDF έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πωλήσει το 50% του γαλλικού Διαχειριστή, ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, πραγματοποιείται γενική συνέλευση των μετόχων της EDF για την έγκριση προγράμματος χρηματοδότησης της εταιρείας με στήριξη από το γαλλικό δημόσιο.(ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 4 δισ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για τους Γάλλους, λέγοντας ότι ακόμα και αν συμμετάσχουν τώρα, μπορεί να μην προχωρήσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, αν και με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν φαίνεται πιθανόν.
Σύμφωνα με το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, σε δεύτερη φάση ακολουθεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο ο πλειοδότης να έχει αναδειχθεί έως τις 31/10 και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% στον επενδυτή.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Σχολιάζοντας δήλωσή του περί έναρξης της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ το 2017, όταν ολοκληρωθεί η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρόκειται για 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα και... ότι μπορεί να ξέρει καλύτερα από εκείνον, ο οποίος δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, ποιοι είναι οι σχεδιασμοί.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πιτσιόρλας περνά σε άλλα χωράφια κα του συνέστησε να «καθίσει στ’ αβγά του». Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη του υπουργού στο «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης. «Δημιουργείται πολιτικό ζήτημα όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιεί τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση. Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στ’ αβγά του παρά να κάνει πολιτική. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Πιτσιόρλας περνάα σε άλλα χωράφια», είπε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: