Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Σήμερα κρίνεται το μέγεθος των φορολογικών εισπράξεων 2016 Μήνας - δείκτης: Για τον Ιούλιο, το υπ. Οικονομικών έχει προβλέψει καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού 5,367 δισ. ευρώ

Σήμερα κρίνεται το μέγεθος των φορολογικών εισπράξεων 2016

Μήνας - δείκτης: Για τον Ιούλιο, το υπ. Οικονομικών έχει προβλέψει καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού 5,367 δισ. ευρώ
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 08:32
 
UPD:08:32
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση 
Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr
Ξημέρωσε η… μεγάλη Παρασκευή της εφορίας. Με το πέρας του τραπεζικού ωραρίου, τόσο για τα καταστήματα όσο και για την ηλεκτρονική τραπεζική, θα κριθεί αν έχει επιτευχθεί ο δυσκολότερος εισπρακτικός στόχος ολόκληρης της φετινής χρονιάς ή αν το υπουργείο Οικονομικών θα μετρήσει το μέγεθος του «κενού» στο σκέλος των εσόδων.
Από τον περασμένο Νοέμβριο που καταρτιζόταν ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς, τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας: από τότε είχε υπολογιστεί ότι τα έσοδα προ επιστροφών θα έπρεπε να φτάσουν στα 5,57 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλου μήνα ολόκληρου του έτους.
Με τις αλλαγές που έγιναν στο μεσοδιάστημα στους φόρους -όσον αφορά τόσο το ύψος των φορολογικών συντελεστών όσο και τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων- ο Ιούλιος βάρυνε εισπρακτικά ακόμη περισσότερο.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι:
1 Με την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων (ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ.), η καταβολή του φόρου δεν ξεκίνησε από τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Θα αρχίσει από τον Ιούλιο, με περισσότερες από 250.000 κερδοφόρες επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν σήμερα την πρώτη δόση (σ.σ.: η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έληξε τη Δευτέρα).
Δεδομένου ότι οι δόσεις αποπληρωμής θα είναι λιγότερες (6 αντί για 7), το ποσό της κάθε δόσης θα είναι μεγαλύτερο. Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ήταν ο λόγος για τον οποίο στο εξάμηνο τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση 269 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούσαν στη σύνταξη του προϋπολογισμού και των στόχων ανά μήνα δεν γνώριζαν ότι από την 1η Ιουνίου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Και αυτή η αλλαγή θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα πρέπει να κατατεθούν έως σήμερα στο Taxis.
Τόσο οι μηνιαίες δηλώσεις που καταθέτουν οι εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, όσο και οι τριμηνιαίες δηλώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα απλογραφικά βιβλία περιλαμβάνουν τις συναλλαγές (και τον αναλογούντα ΦΠΑ) του Ιουνίου.
Η αρχική πρόβλεψη για τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του περασμένου Νοεμβρίου δεν είχε λάβει υπ’ όψιν την αύξηση της παρακράτησης φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016, αλλά και την καθιέρωση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το στοίχημα των εσόδων θα κριθεί 
σε μεγάλο βαθμό από το ποια θα είναι 
η ανταπόκριση των φορολογουμένων 
στις υποχρεώσεις, αλλά και από το κατά πόσο 
θα ανταποκριθούν οι εταιρείες στην καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ. 
 

Για τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν στα 5,367 δισ. ευρώ. Περισσότερα έσοδα έχουν προβλεφθεί μόνο για τον Δεκέμβριο (6,962 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, ο Ιούλιος είναι ο πιο «φορτωμένος» μήνας όσον αφορά τις εισπράξεις από φόρους. Αν από τα έσοδα προ επιστροφών φόρου αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου, προκύπτει ότι ο Ιούλιος είναι ο βαρύτερος μήνας με καθαρές εισπράξεις 5,368 δισ. ευρώ, με δεύτερο χειρότερο μήνα τον Δεκέμβριο (με 4,612 δισ. ευρώ) και 3ο χειρότερο τον Σεπτέμβριο.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι και ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει χρονικά με την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει ότι 6-7 εκατομμύρια πολίτες θα τρέχουν στις τράπεζες για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Ο λόγος για τον οποίο ο Δεκέμβριος είναι πιο «βαρύς» μήνας όσον αφορά τη μεταβολή των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού είναι ότι έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν 1,259 δισ. ευρώ από «εκχωρήσεις αδειών και δικαιωμάτων» (σ.σ.: η αντίστοιχη πρόβλεψη για τον Ιούλιο είναι μηδενική) και 1,091 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών που έχουν βγάλει οι ξένες κεντρικές τράπεζες από την αγορά και διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ANFAs). Και για τον συγκεκριμένο κωδικό η πρόβλεψη για τον Ιούλιο είναι και πάλι μηδενική.
Τι αναμένει το οικονομικό επιτελείο
Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι, παρά τους υπέρογκους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στις επόμενες ώρες οι φορολογούμενοι, ο δημοσιονομικός στόχος του μήνα θα επιτευχθεί. Η αισιοδοξία στηρίζεται στα αποτελέσματα της εκκαθάρισης τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων.
Αθροιστικά, σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, βεβαιώθηκαν μέσω των εκκαθαριστικών πρόσθετοι φόροι ύψους άνω των 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,8 δισ. ευρώ (το ένα έκτο του φόρου των επιχειρήσεων και το ένα τρίτο του φόρου των φυσικών προσώπων). Περαιτέρω αύξηση αναμένεται και από τον φόρο στα καπνικά προϊόντα, καθώς η αποθεματοποίηση συνεχίστηκε (σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια) και τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις.

Στο υπ. Οικονομικών αισιοδοξούν ότι, παρά τους υπέρογκους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στις επόμενες ώρες οι φορολογούμενοι, ο δημοσιονομικός στόχος του μήνα θα επιτευχθεί.

Το στοίχημα των εσόδων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποια θα είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις (σ.σ.: πέρυσι πολλοί πλήρωσαν εφάπαξ λόγω της απειλής για κούρεμα των καταθέσεων), αλλά και από το κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι εταιρείες στην καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ. ​

Δεν υπάρχουν σχόλια: