Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ντράγκι: Πολύ σύντομα η απόφαση για το waiver

Ντράγκι: Πολύ σύντομα η απόφαση για το waiver

Ντράγκι: Πολύ σύντομα η απόφαση για το waiver

Η ΕKT θα εξετάσει πολύ σύντομα την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της (το λεγόμενο waiver) , δήλωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά της αγορών τίτλων, κυρίως κρατικών ομολόγων, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο δρόμος για να ενταχθεί και η Ελλάδα στο QE θα ανοίξει μετά την αποπληρωμή στις 20 Ιουλίου από την Ελλάδα των ομολόγων της που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Πηγές, που γνωρίζουν το θέμα του waiver, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα στο Reuters ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν και πλέον χρόνο.
Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σημειώνει το Reuters, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση μίας οικονομίας, που βαραίνουν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: